Innovaatiohaasteet ja kokeiluhaut
Innovaatiopilotit ja -kilpailut ovat kaupungin tarpeista lähteviä tuotekehityskokonaisuuksia.
Tarvelähtöistä innovointia
Järjestämme innovaatiohaasteita ja nopeita kokeiluja, joissa annamme yrityksille haasteen opetukseen liittyen. Haaste on signaali yrityksille kouluissa ja muissa oppimisympäristöissä tarvittavista ratkaisuista ja kohdatuista haasteista. Yritysten ja koulujen väliltä on puuttunut tällainen tiedon silta – ei ainoastaan Suomesta, vaan myös globaalisti. Tarvelähtöiset räätälöidyt kokeilut helpottavat tätä tiedonkulun ongelmaa ja mahdollistavat uudenlaisen dialogin eri toimijoiden välillä.
Innovaatiohaasteiden myötä kokeiluissa on mahdollisuus hyödyntää koko oppimisen kirjo ja laajuus. Haasteiden avulla voidaan aiempaa paremmin huomioida oppimisen siirtyminen luokkahuoneiden ulkopuolelle ja samalla tukea koko kaupungin hyödyntämistä oppimisympäristönä.
Esimerkkejä tehdyistä piloteista
Innovaatiohaasteen – tai pilotin avulla on jo kokeiltu erilaisia ratkaisuja oppimiseen ja oppimisympäristöihin liittyen. Yksi piloteista keskittyi ruokahävikkidatan hyödyntämiseen. Siinä Helsingin kaupungin elinkeino-osasto ja Palvelukeskus Helsinki haastoivat yrityksiä kehittämään ratkaisuja, jotka hyödyntävät Helsingin kaupungin koulujen ruokahävikin tietoaineistoa. Tavoitteena oli kehittää uudenlaisia ratkaisuja, jotka auttavat esimerkiksi tuotantomäärien optimoinnissa, ruokahävikin vähentämisessä tai hiilijalanjäljen pienentämisessä.
Myös IoT-ratkaisuja halutaan hyödyntää yhä enemmän myös koulukiinteistöissä. Tähän liittyen tehtiin pilotti, jossa Helsingin kaupunki haastoi yrityksiä uudenlaisten kiinteistöjen IoT-ratkaisuiden kehittämiseen ja testaamiseen Ressun peruskoulun kiinteistössä. Tavoitteena oli auttaa yrityksiä kehittämään uusia keinoja lisäarvon tuottamiseen kiinteistön omistajille, hallinnoijille tai käyttäjille ratkaisuilla, jotka hyödyntävät iot-teknologiaa.
Koulujen lisäksi erityisesti kirjastot ja museot toimivat luontevina oppimisympäristöinä. Toteutimme Helsingin kaupunginmuseon kanssa pilotin, jossa haastoimme yrityksiä kehittämään lisättyä todellisuutta (AR) hyödyntävää oppimisympäristöä museossa sijaitsevaan Helsingin kaupungin historialliseen pienoismalliin. Alla olevassa kuvassa oppilaat tutustuvat peliin, jonka avulla onnistuttiin lisäämään pienoismallin kiinnostavuutta erityisesti nuorempien museovieraiden keskuudessa.
Kiinnostuitko?
Haluatko pilotoida ideaasi tai ratkaisuasi Helsingin oppimisympäristöissä, kuten kouluissa, kirjastoissa tai museoissa? Julkaisemme tiedot avoinna olevista innovaatiokilpailuista Ajankohtaista-osiossa. Voit olla myös meihin yhteydessä, niin keskutellaan ideasta tarkemmin!