Kiertotalous

Edistämme rakentamisen kiertotalouden innovaatioiden kokeilemista yhteiskehittämällä uusia ratkaisuja yhdessä loppukäyttäjien, kaupungin henkilöstön ja yritysten kanssa. Rakennus-, purku-, ja suunnittelualan yritykset, haluatteko tulla kanssamme kehittämään kiertotaloutta Helsingissä?

Helsingistä kiertotalouden suunnannäyttäjä

Helsingin kaupungin kiertotalouden klusteriohjelman tavoitteena on edistää sekä kiertotalouden mukaista innovaatio- ja liiketoimintaa että ilmastotavoitteita. Kaupunki kutsuu mukaan yrityksiä, tutkimuslaitoksia, korkeakouluja sekä muita organisaatioita, jotka haluavat yhdessä edistää kiertotaloutta konkreettisin toimin.

Kiertotalousklusteri keskittyy erityisesti rakentamisen kiertotalouden edistämiseen, koska Helsingin kaupungilla on vahva rooli tilaajana, rakennuttajana ja rakentajana. Esimerkiksi materiaalivirtojen hallinta ja hyödyntäminen edellyttävät monialaista kehittämistä sekä koordinoitua yhteistyötä eri toimijoiden kesken. Myös digitaalisilla ratkaisuilla ja alustapalveluilla on suuri merkitys kiertotalouden ja siihen perustuvan uuden liiketoiminnan edistämisessä.

Kiertotalousklusterin jäseneksi?

Liity lomakkeella mukaan klusterin toimintaan tai tilaa uutiskirje. Voit myös aina olla yhteydessä asiantuntijoihimme!

Rakennusalan yrityksistä suuri osa toimii pääkaupunkiseudulla tai laajemmalla metropolialueella. Alueen materiaalivirrat ovat suuret ja toiminnot sijaitsevat melko lähellä toisiaan, jolloin materiaalien kuljetuskustannukset ovat kohtuullisia. Lisäksi kiertotalouden uusia ratkaisuja kehittävistä ja tarjoavista toimijoista merkittävä osa toimii täällä. Metropolialueella jos missä materiaalien uudelleenkäyttö, kierrätys ja jalostus uusiomateriaaliksi voi kehittyä kannattavaksi liiketoiminnaksi. 

Katso Helsingin kiertotalousklusterin tuorein perusesitys täällä

Kehittämistoimenpiteet käynnissä

Kiertotalouden klusteriohjelmaan osallistuvat toimijat edistävät yhdessä rakennusmateriaalien sekä rakennusosien uudelleenkäyttöä ja saatavuutta.

Yksi ensimmäisistä toimenpiteistä on materiaalien kierron alustaekosysteemin konseptin ja toimintamallin kehittäminen Vattuniemen pilottikohteissa. Pilottihankkeessa tarkastellaan, miten purkukartoitusten ennakointi vaikuttaa rakentamisen kiertotalouteen sekä kehitetään tietojen avulla materiaalien kierron alustaekosysteemiä, joka ohjaisi sekä purkutoimintaa että materiaalien uudelleenkäyttäjiä kiertotalouden mukaiseen rakentamiseen.

Kiertotalouden klusteriohjelma on toteuttanut myös purkuvillan uudelleenkäyttöön keskittyneen innovaatiohaasteen betoniteollisuudelle, keskustelutilaisuuksia vaihtoehtoisista betonituotteista sekä Reimagine Buildings -leirin arkkitehdeille ja muille suunnittelualojen asiantuntijoille. Parhaillaan käynnissä on mm. Closing Loops -suunnittelukilpailu ja erilaisia selvityksiä liittyen esimerkiksi uudelleenkäytettävien rakennustuotteiden kelpoisuuden osoittamiseen.

Kiertotalousklusterin tapahtumakalenteri

***

4.4.2023 Rakentamisen kiertotalouden jatkokoulutus, yhteistyössä FIGBC
Lue lisää >

10.5.2023 Save the date: Kiertotalousklusterin aamukahvi, aihe vahvistuu

Ajankohtaista

Kaipaatko lisätietoa?

 • Mira Jarkko

 • Projektipäällikkö
  Kiertotalouden klusteriohjelma
  Helsingin kaupunki
  Business Helsinki, innovaatiopalvelut
 • Eeva Jalovaara

 • Erityissuunnittelija, arkkitehti
  Kiertotalouden klusteriohjelma
  Helsingin kaupunki
  Business Helsinki, innovaatiopalvelut
 • Ronny Rantamäki

 • Erityissuunnittelija, startup- ja korkeakouluyhteistyö
  Kiertotalouden klusteriohjelma
  Helsingin kaupunki
  Business Helsinki, innovaatiopalvelut
 • Mette Hiltunen

 • Projektiasiantuntija
  Testbed Helsinki, Kiertotalouden klusteriohjelma
  Helsingin kaupunki
  Business Helsinki