Tuloksia ja oppeja varhaiskasvatuksen ja koulujen oppimisympäristökokeiluista

Miten voimme tukea lasten rauhoittumista arjen keskellä? Entä miten tilojen käyttöä voidaan kehittää entistä joustavammaksi varhaiskasvatuksessa? Helsingin kaupunki kutsuu sinut kuulemaan kahden ajankohtaisen kokeilun tuloksia ja keskustelemaan oppimisympäristöjen kehittämisestä käytännön esimerkkien kautta.

Aika: Tiistai 20.5.2025 klo 12.00–15.00
Paikka: Business Helsinki, Kansakoulukatu 3, 4. krs, Kaskadi
Lounas: tarjolla klo 12.00 alkaen
Ilmoittautuminen: Ilmoittaudu maanantaihin 15.5.2025 klo 14 mennessä lounastarjoilun vuoksi, linkki artikkelin lopussa.

Helsingin kaupunki kutsui yrityksiä tarjoamaan innovatiivisia ratkaisuja varhaiskasvatuksen yksiköiden avoimien tilojen jakamiseen sekä koulujen rauhoittumis- ja rentoutumistilojen kehittämiseen. Nyt on aika kuulla, mitä kokeiluissa opittiin ja miten ratkaisut voivat tukea lasten arkea ja henkilöstön työtä.

Mistä on kyse?

Helsingin kaupunki avasi keväällä ja alkusyksyllä 2024 kaksi innovatiivisten ratkaisujen hakua osana Testbed Helsinki -toimintaa. Näiden kokeilujen tavoitteena oli löytää käytännönläheisiä tapoja kehittää oppimisympäristöjä varhaiskasvatuksessa ja kouluissa.

1. Tilojen jakaminen varhaiskasvatuksessa

Monissa varhaiskasvatuksen yksiköissä hyödynnetään avoimia oppimisympäristöjä, jotka palvelevat erilaisia toimintoja ja käyttäjäryhmiä päivän aikana. Kokeilun tavoitteena oli testata erilaisia tilanjakajaratkaisuja, joilla avoimia tiloja voidaan rajata tarpeen mukaan. Kokeiluun osallistui kaksi yksikköä, joissa molemmissa kokeiltiin kolmea erilaista ratkaisua. Tavoitteena oli saada tietoa siitä, millaiset ratkaisut palvelevat parhaiten erilaisia pedagogisia ja toiminnallisia tarpeita.
Kokeilussa on ollut mukana Hopealaakson ja Korennon päiväkodit sekä yrityksistä Into Concept, Niemen tehtaat ja TK-Team.

2. Rauhoittumis- ja rentoutumistilat kouluissa

Kouluissa on kasvava tarve tarjota oppilaille ja henkilöstölle mahdollisuuksia rauhoittumiseen, tauottamiseen ja palautumiseen koulupäivän aikana. Näissä kokeiluissa kehitettiin ja testattiin erilaisia ratkaisuja, jotka tukevat hyvinvointia ja keskittymiskykyä. Tavoitteena oli löytää helposti käyttöönotettavia ja vaikuttavia ratkaisuja koulujen arkeen.
Kokeilussa on ollut mukana Toivolan koulu ja Arabian peruskoulu sekä yrityksistä Di Interior, EduAmbience, Into Concept, Kelosound ja Naava.

A) Rauhoittumisen tila
Toivolan koulussa kokeiltiin rauhoittumisen tila, joka on suunniteltu erityisesti aggressiivisen käytöksen tyynnyttämiseen. Tilassa panostettiin esimerkiksi aistiärsykkeiden säätelyyn ja turvalliseen ympäristöön.

B) Aivoystävällinen tila
Arabian peruskoulussa puolestaan kokeiltiin luokkahuoneen yhteydessä rauhoittumisen aluetta, jota oppilaat voivat käyttää itsesäätelyn tukena kesken opetuksen. Tavoitteena oli kokeilla, miten tällainen tila vaikuttaa oppilaiden keskittymiseen, jaksamiseen ja luokkahuoneen yleiseen ilmapiiriin.

Ohjelma:

Tavoitteena on alustusten ja esitysten pohjalta koota yhteen kokeilun oppeja ja tuloksia.

12.00 Lounas
Verkostoitumista lounaan ja kahvin äärellä

12.30 Esittelyt

12.35 Toivolan koulun eriyttämisen tila: tyyntymishuone aggressiivisen käytöksen vähentämiseksi (tarve, ratkaisut, opit ja tulokset)

13.05 Arabian peruskoulun aivoystävällinen tila: rauhoittumisalue luokkatilaan sijoitettuna (tarve, ratkaisut, opit ja tulokset)

13.50 Tauko

14.00 Pk Korennon ja pk Hopealaakson tilanjakajat: avoimien oppimisympäristöjen jakaminen (tarve, ratkaisut, opit ja tulokset)

14.45 Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan oppimisen tilojen puheenvuoro

Kenelle tapahtuma on suunnattu?

Tapahtuma on avoin kaikille oppimisympäristöjen kehittämisestä kiinnostuneille. Erityisesti toivotamme tervetulleiksi kasvatus- ja opetusalan ammattilaiset, tilapalveluiden ja kaupunkikehittämisen asiantuntijat, yritykset, järjestöt ja kaupungin yhteistyökumppanit.

Ilmoittaudu mukaan ja tule kuulemaan, kuinka yhdessä voidaan kehittää toimivampia ja hyvinvointia tukevia oppimisympäristöjä!

Ilmoittaudu viimeistään 15.5.2025 klo 14.00. Paikkoja on rajoitetusti, ja siksi ilmoittautuminen on sitova. Jos sinulle tulee este osallistumiseen, peruutathan ilmoittautumisesi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta tarjoiluja ei tilata turhaan ja/tai paikkasi voidaan antaa toiselle. 

Tapahtuma on Jakamisella viisautta – yhteiskäyttöiset innovaatio- ja oppimisympäristöt (JAVIST) -hankkeen toimintaa. JAVIST tarjoaa yrityksille entistä tehokkaamman mahdollisuuden erilaisten palvelujen testaamisen ja kehittämiseen yhdessä loppukäyttäjien kanssa. Hanke on EU:n osarahoittama.