Helsinki ja New York tavoittelevat kestävämpiä kaupunkiratkaisuja ja yhteistyötä
Helsingin kaupungin elinkeino-osasto sekä New York Economic Development Corporation (EDC) tiivistävät yhteistyötä. Helsingin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva sekä vihreän siirtymän ja uusien teknologioiden johtava asiantuntija Mira Jarkko vierailivat suurkaupungissa.
Syyskuinen New York oli todellinen kestävien ja älykkäiden ideoiden ”hotspot”, kun maailman suurin vuotuinen ilmastotapahtuma Climate Week NYC houkutteli kaupunkiin alan osaajia yli 600 tapahtumaan ympäri kaupunkia. Helsingin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva sekä vihreän siirtymän ja uusien teknologioiden johtava asiantuntija Mira Jarkko Business Helsingiltä lähtivät suurkaupunkiin ottamaan selvää muun muassa New Yorkin kiinteistökannasta, energiaratkaisuista sekä toimintakulttuurista. Matkamuistoksi he toivoivat oppeja siitä, miten suomalaiset innovaatiot ja yritykset pääsisivät loistamaan myös Yhdysvaltojen markkinoilla.
Ilmastoviikon ajankohta oli Suomen konsulaatillekin otollinen järjestää Suomi-päivä kestävän rakentamisen ratkaisuista. Rinkineva ja Jarkko olivat mukana tapahtumassa kertomassa Helsingin kestävän rakentamisen tavoitteista ja ratkaisuista sekä kaupungin kiertotalouden klusteriohjelmasta ja siitä, miten Helsinki kehittää innovatiivisia ratkaisuja yhdessä yritysten kanssa. Esitys herätti paljon kiinnostusta, ja mukanaolo oli Helsingin kaupungille tärkeä mahdollisuus kertoa muun muassa konsulaatille ja Business Finlandin edustajille Helsingin esimerkillisestä kokeilualustatoiminnasta aidossa kaupunkiympäristössä.
”Helsingillä ja New Yorkilla on toisiltaan paljon opittavaa”
– Matkalla vahvistimme elinkeino-osaston kumppanuutta EDC:n kanssa. Lisäksi tutustuimme New Yorkin kaupungin alkuvuonna julkistamaan vihreän talouden toimintaohjelmaan (The Green Economy Action Plan) ja sen käytännön toteutukseen. Opimme myös lisää paikallisista markkinoista, toimijoista ja toimintakulttuurista, kertoo Jarkko.
New Yorkissa Economic Development Corporation (EDC) tekee paljon samaa kuin Helsingin innovaatiopalvelut: se muun muassa pilotoi uusia ratkaisuja ja toteuttaa testbed-kokeiluja. EDC:n edustajia on käynyt tutustumassa Helsingin toimintaan ja vieraillut Slushissa ottaen oppia myös meiltä.
– New Yorkissa saimme kehuja monista suomalaisista toimintatavoista, esimerkiksi digitaalisesta tiedon hallinnasta sekä monista vihreää ja älykästä kehitystä tukevista innovaatioistamme. Kiinnitin huomiota siihen, että rakennuskanta on New Yorkissa kirjavaa ja monilta osin energiatehotonta, kertoo Jarkko, ja jatkaa:
– Meitä taas ihastutti kuulla siitä, miten hienosti New Yorkin startup-kulttuuri kukoistaa ja yrityksille riittää myös yksityistä rahoitusta. Helsingillä ja New Yorkilla on toisiltaan paljon opittavaa, mikä on hieno pohja yhteistyölle, pohtii Jarkko.
– Vierailimme myös vaikuttavalla Brooklyn Navy Yardilla. EDC on pistänyt pystyyn mahtavan NEW LAB -kokonaisuuden todella mahtavan rosoisessa mutta samalla hulppeassa entisessä telakan tilassa. Samaan paikkaan on tuotu hyvin erilaisia toimintoja metallin käsittelystä 5G-teknologiaan ja kaikkea siitä väliltä, kertoo Rinkineva.
NEW LAB on startupien keskus, ja myös esimerkiksi kaupungille kuuluvalle saarelle, Governor’s Islandille, on suunniteltu vahvaa toimintaa TKI-yhteistyön ja uusimpien ilmastoinnovaatioiden ympärille. EDC:llä on suuret kehitystavoitteet ja kiikarissa on ilmastoaiheisia, innovatiivisia, kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja.
– Huomasimme keskusteluissa, että Helsingillä ja Suomella olisi paljon New Yorkiin sopivia ratkaisuja, mutta tarvitsemme lisää tietoa siitä, mihin ja kenelle niitä voisi tarjota. Yritimme selvittää, miten suomalaiset yritykset voisivat päästä Yhdysvaltojen markkinoille, kertoo Jarkko, ja jatkaa:
– Haasteita on monia: Amerikan markkinoille on tunkua, ja olisi tärkeää tietää paikallisista markkinoista sekä toimijoista. Verkostoitumista ja lähitapaamisia arvostetaan suuresti. Matkan aikana saamamme opit ja kontaktit voivat hyvinkin olla apuna tulevaisuudessa, jos ja kun suomalaiset kestävät kaupunkiratkaisut pyrkivät New Yorkiin.
Helsingin ja New Yorkin yhteistyö jatkuu entistä vahvempana
Rinkinevan ja Jarkon matka New Yorkiin on osa laajempaa yhteistyösuunnitelmaa EDC:n kanssa. Suunnitelmassa on tunnistettu keskeisiä Helsinkiä ja New Yorkia yhdistäviä teemoja sekä asetettu tavoitteita kaupunkien startup-ekosysteemien yhteistyölle. Tavoitteena on houkutella paikallisia osaajia, yrityksiä ja sijoittajia Helsinkiin sekä omalta osaltamme mahdollistaa suomalaisten yritysten innovaatioiden leviämistä New Yorkiin.
– Matkan parasta antia olivat keskustelut New Yorkin kaupungin ja EDC:n edustajien kanssa. Vaikka kaupunkien koko on aivan eri, minua ei lakkaa ihmetyttämästä, miten suuri kiinnostus Helsinkiä ja meidän ratkaisujamme kohtaan on. Keskustelujen kautta myös meidän ymmärryksemme New Yorkin kaupungista toimintaympäristönä kasvoi ja pystymme näin entistä paremmin auttamaan suomalaisia yrityksiä heidän pohtiessaan tuota kohtuullisen vaikeaa markkinaa, summaa Rinkineva, ja jatkaa:
– Toivon, että jatkossa voimme tietyillä alueilla syventää yhteistyötämme New Yorkin ja EDC:n kanssa. Tämä voisi konkretisoitua esimerkiksi merkittävänä yhteistyöhankkeena, jossa eri toimijat Helsingistä voisivat olla mukana.
Kuvat: Agaton Strom, Anni Tokola, Marja-Leena Rinkineva