Japanilainen innovaatio tuottaa energiaa Maria01:ssä – Helsinki pilotointiympäristönä kiinnostaa kansainvälisiä yrityksiä 

Helsinki ja Tokio edistävät yhdessä kaupunkien välistä startup-yhteistyötä. Japanilainen yritys testaa ratkaisuaan Testbed Helsinki -kokeilualustalla, joka on maailmanlaajuisestikin edelläkävijä. 

Tokion kaupungin edustajia ja joukko japanilaisia yrityksiä vieraili Helsingissä elokuussa 2024 ja tutustui Helsingin innovaatio- ja kokeilualustatoimintaan. Testbed Helsingin kokeiluihin haki mukaan viisi japanilaista yritystä, joista kokeilujaksoon valittiin mukaan energiaa valosta kerääviä ikkunalaseja kehittävä ja valmistava inQs.  

inQs kehittää energiaa valosta kerääviä ikkunaelementtejä. Kokeilussa testattavat tehokkaat, ympäristöystävälliset ja ympäristöönsä sulautuvat ikkunalasit kykenevät keräämään energiaa myös hyvin vähäisestä valosta.

Kokeilusta oppeja tuotekehitykseen 

Startup-keskittymä Maria01:ssä yksi punainen ikkuna paljastaa inQs:n kokeilun sijainnin. Kokeilutilaan asennettiin yrityksen innovatiiviset ikkunalasit, jotka tuottavat energiaa ympäristöstään keräämästään valosta. Silmiinpistävämpi punasävyinen ikkuna tuottaa energiaa tehokkaammin kuin sen viereinen, täysin tavallisen näköinen läpinäkyvä ikkuna. Pöydällä on rivi tietokoneita, jotka mittaavat energiantuotannon tuloksia. Kaunis ja hieman kummallinen valaistu kuutio on asetettu ikkunalaudalle. Se demonstroi vaikuttavasti innovatiivisten ikkunalasien idean. 

 — Toimme tämän mukanamme Tokiosta. Kaikki kuution valo tulee suoraan sen ikkunalasien tuottamasta energiasta, kertoo Rike Wootten, inQs:n Chief International Officer.  

Innovatiivisia ikkunalaseja voi käyttää monipuolisesti sekä julkisissa rakennuksissa että asuinrakennuksissa. Yrityksellä on lukuisia visioita mahdollisista käyttötavoista sen mukaan, mihin energiantuotantotarpeisiin ja visuaalisiin toiveisiin niiden tulisi vastata. 

— Helsingissä meillä on erityinen tilaisuus testata tuotteemme toiminnallisuuksia aivan eri leveysasteilla ja ilmastossa kuin Japanissa. Toivomme oppivamme kokeilusta paljon muun muassa siitä, miten voimme kehittää tuotettamme sopimaan eri ympäristöihin, pohtii Wootten, ja jatkaa: 

— Kokeilusta saamme myös aitoa näyttöä siitä, mihin tuotteemme pystyy. Tämä on hyvä referenssi markkinointia varten. 

Kokeilun tuloksista kuullaan lisää kevään 2025 aikana. 

Testbed Helsinki valloittaa maailmaa 

Tokiolla ja Helsingillä on keskenään samankaltaisia suunnitelmia ratkaista globaaleja haasteita uusilla innovaatioilla. Helsinki on mukana Tokion kaupungin perustamassa G-NETS-verkostossa, ja olemme vierailleet esimerkiksi SushiTech-innovaatiotapahtumassa Tokiossa. Yhteinen tavoitteemme kokeiluyhteistyölle on löytää kiinnostavia Helsingissä pilotoitavia ratkaisuja, jotka tukisivat yritysten laajenemista Helsinkiin. 

— On hienoa, että Testbed Helsingin toiminta kiinnostaa kansainvälisiä yrityksiä, iloitsee tiimipäällikkö Kimmo Heinonen Business Helsingistä.  

Tokio-yhteistyön lisäksi kaupungin kokeilualusta on niittänyt kansainvälistä mainetta esimerkiksi New Yorkissa ja Barcelonassa. Lisäksi kokeiluissamme on ollut mukana kansainvälisten osaajien Suomeen perustamia yrityksiä sekä muista maista kokeilutoimintaan mukaan pyrkineitä yrityksiä. Kokeilualustaamme on kehuttu ja arvostettu pioneereina kansainvälisissä keskusteluissa.

Menestystarinoita

Kun innovaatioita kokeillaan aidossa kaupunkiympäristössä, kaikki hyötyvät: yritys, kaupunki ja kaupunkilaiset.

Kaupunki kokeilualustanasi?

Yritykset ja TKI-toimijat voivat ehdottaa kaupungille oman ratkaisunsa kokeilua. Käsittelemme ehdotuksia säännöllisesti ja pyrimme vastaamaan niihin mahdollisimman pian. Ehdotukset käsitellään luottamuksellisesti.

Kaipaatko lisätietoa?

  • Kimmo Heinonen

  • Johtava asiantuntija, tiimipäällikkö
    Helsingin kaupunki
    Business Helsinki, innovaatiopalvelut