Uusia avauksia puutuotteiden kiertotalouteen – tarjoa ratkaisua innovaatiohaasteessa
Helsingin kiertotalouden klusteriohjelma, Puutuoteteollisuus Ry ja Viikki Wood & Forest Innovation Hub etsivät innovaatiohaasteella uusia ratkaisuja puun ja puutuotteiden kiertotalouteen. Haasteessa on omat sarjansa yrityksille ja opiskelijoille. Yrityssarjan ensimmäisen vaiheen hakuaika on käynnissä 9.6. saakka.

Helsingin kiertotalouden klusteriohjelman, Puutuoteteollisuus Ry:n ja Viikki Wood & Forest Innovation Hubin yhteisen innovaatiohaasteen tavoitteena on löytää uudenlaisia ratkaisuja puutuotteiden kiertotalouteen. Haaste tarjoaa alustan niin opiskelijoille kuin yrityksille ideoida, testata ja esittää konkreettisia innovaatioita, jotka ratkaisevat puun kierrätyksen kipukohtia – aina purkamisesta tuotteistamiseen ja palvelumuotoiluun asti. Ratkaisuehdotuksia etsitään laajalla rintamalla yhteensä viidessä eri kategoriassa.
Innovaatiohaasteen kumppaneina toimivat puutuoteteollisuuden yritykset. Haasteen tuomaristossa ovat järjestäjien lisäksi mukana edustajat IKEA:lta, Remeolta, Voima Venturesilta ja Lotus Demolitionilta. Tuomariston päätuomarina toimii Timo Huhtamäki. Innovaatiohaaste on osa Puutuoteteollisuus Ry:n PuuLoop-hanketta.
Miksi osallistua?
Haasteen tavoitteena on synnyttää monialaisia ratkaisuja, jotka vahvistavat puun kiertotaloutta ja vauhdittavat vihreää siirtymää. Etsimme innovaatioita, jotka voivat parantaa resurssitehokkuutta, pienentää hiilijalanjälkeä tai luoda uusia liiketoimintamahdollisuuksia kierrätetyn puun hyödyntämiseen.
Kilpailussa pureudutaan konkreettisesti eri toimijoiden tunnistamiin haasteisiin puun ja puutuotteiden arvoketjussa. Osallistujilta odotetaan ratkaisuehdotuksia, jotka voivat liittyä esimerkiksi teknologiaan, prosesseihin, liiketoimintamalleihin tai palvelukonsepteihin.
Mukaan valittavat yritykset saavat haasteen aikana asiantuntijoiden sparrausta ehdotustensa kirkastamiseen ja viimeistellyt ratkaisut esitellään demopäivässä syyskuussa. Ehdotuksista lupaavimmilla on mahdollisuus päästä pilotoimaan innovaatiohaasteen kumppaneiden kohteissa ja puutuoteteollisuuden yritysten kanssa. Innovaatiohaasteen kategorioiden voittajat pääsevät esittelemään ratkaisuaan kiertotalousklusterin tapahtumassa ja Puupäivässä 30.10.
Kenelle kilpailu on suunnattu?
Haaste on avoin:
- puu- ja rakennusalan yrityksille
- teknologiakehittäjille
- palvelu- ja liiketoimintaosaajille
- kaupallisen alan toimijoille
- opiskelijoille ja tutkimusryhmille
Haasteessa on omat sarjat yrityksille ja opiskelijoille. Opiskelijoiden sarja alkaa syyskuussa 2025.
Osallistua voi yksin tai tiiminä. Arvostamme erityisesti monialaisia konsortioita, jotka yhdistävät teknistä osaamista, liiketoiminnan ymmärrystä ja muotoiluajattelua.
Millaisia ratkaisuja haasteella etsitään?
Tarjottava ratkaisu voi liittyä puutuotteiden uudelleenkäyttöön tai se voi olla kokonaisvaltaisempi puutuotteidentuotteiden kiertotalouteen ja uudelleenkäyttöön liittyvä palvelukonsepti.
Innovaatiohaasteella haetaan kokonaan uusia palveluita tai jo olemassa olevia ratkaisuja uudella tavalla yhdistettynä. Arvioinnissa painotetaan erityisesti ehdotuksen uutuusarvoa, innovatiivisuutta ja toteutettavuutta.
Osallistujat voivat valita haastekategorian, joka parhaiten vastaa heidän ratkaisunsa ydintä. Kaikki sarjat ovat sovellettavissa joko teknisiin, kaupallisiin tai palvelullisiin innovaatioihin. Tuomaristo valitsee kunkin kategorian voittajan.
Haasteen kategoriat:
1) Pura & lajittele
Kuinka rakennusten purku ja syntypaikkalajittelu toteutetaan niin, että puumateriaalit saadaan eroteltua mahdollisimman puhtaina ja käyttökelpoisina? Esim.
- “Pehmeäkoura” – Miten kehittää purkukoura tai -kauha, joka käsittelee puuosia rikkomatta?
- “Purkuäly” – Voisiko tekoäly tai konenäkö tunnistaa rakenteista puuosat ja purkamisjärjestyksen?
- “Visuaaliset ohjeet” – Miten luodaan helppokäyttöinen ohjeistus tai sovellus työntekijöille puun lajitteluun työmaalla?
…tai jotain ihan muuta?
2) Erota & hyödynnä
Millä teknologioilla tai menetelmillä puujakeista erotellaan arvokkaimmat osat? Esim.
- “Naulat pois, helposti” – Miten automatisoida metalliosien poisto ilman käsityötä
- “Irrota ja uudista” – Voiko vanereista tai liimapuista poistaa kemialliset jäämät, jotta materiaalia voi hyödyntää uudelleen
- “Laatuluokittelu lennosta” – Voisiko skannaus- tai konenäkötekniikka lajitella kierrätyspuun sen laadun perusteella?
- “Turvallisuus sekunnissa” -Miten tunnistaa homeet, asbestijäämät, haitta-aineet jne. kierrätyspuusta jopa sekunneissa?
…tai jotain ihan muuta?
3) Muokkaa & muodosta
Miten kierrätyspuusta tehdään uusia, käyttökelpoisia tuotteita tai tuoterakenteita? Esim.
- “Modulaariset ihmeet” – Miten luodaan tuotteita (kalusteet, elementit), jotka mukautuvat kierrätyspuun vaihtelevaan kokoon ja muotoon?
- “Puutuotteiden LEGO” – Millainen liitosjärjestelmä mahdollistaa toistuvan purkamisen ja kokoamisen ilman liimoja tai ruuveja?
- “Sivuvirroista uutta” – Voisiko kierrätyspuun sahauksesta ja muokkauksesta syntyvistä sivuvirroista (puru, lastut, sirut) kehittää täysin uusia tuotteita tai materiaaleja?
…tai jotain ihan muuta?
4) Palvelullista & skaalaa
Miten kierrätyspuu saadaan tehokkaasti valmistajien käyttöön? Esim.
- “Puun reittipalvelu” – Millainen logistiikkamalli kerää ja jakelee puuta tehokkaasti eri toimijoiden välillä?
- “Kierrätyspuun Tori.fi” – Voiko kehittää digitaalisen markkinapaikan, joka yhdistää tarjonnan ja kysynnän reaaliajassa?
- “Materiaalipassi” – Miten puulle voidaan luoda digitaalinen “historiatiedosto” sen alkuperästä ja käsittelystä?
…tai jotain ihan muuta?
5) Yllätä & innovoi
Vapaat ideat, jotka voivat mullistaa kierrätyspuun hyödyntämisen. Esim.
- “Puu muotiin” – Voiko kierrätyspuusta tehdä kuluttajatuotteita, kuten sisustusta, taidetta tai vaatteita?
- “Yhteisön puupaja” – Miten luodaan paikallinen tila tai palvelu, jossa ihmiset voivat rakentaa ja oppia kierrätyspuusta?
- “Sensoripuu” – Voisiko kierrätyspuuhun yhdistää teknologiaa (esim. anturit), joka kertoo sen käytöstä ja kunnosta?
Aina ei tarvitse keksiä pyörää uudestaan, ehkä jollain toisella alalla on käytössä teknologiaa tai toimintatapoja, joista puun kiertotalous voisi hyötyä?
Osallistuminen innovaatiohaasteeseen
Ensimmäisen vaiheen hakuaika on käynnissä 7.5.–9.6.
Ensimmäisen vaiheen tavoitteena on kartoittaa osallistujien tarpeita ja kiinnostuksen kohteita. Innovaatiohaasteeseen ilmoittaudutaan alla olevalla lomakkeella. Lomakkeen täyttäneet yritykset saavat mahdollisuuden osallistua sparraustilaisuuteen, jossa ideoita kehitetään eteenpäin asiantuntijoiden tuella. Varsinainen, hiotumpi ehdotus jätetään haasteen toisessa vaiheessa, sparraustilaisuuksien jälkeen.
Haasteen tuomaristo arvioi haasteet vasta toisessa vaiheessa, eivätkä ensimmäisen vaiheen lomakkeelle täytetyt tiedot vaikuta arviointiin. Tuomaristo voi sulkea ensimmäisessä vaiheessa ulos ehdotuksia, joilla ei ole selvää liittymäpintaa haasteen aiheeseen tai jotka eivät ole haasteen kriteerien mukaisia. Mikäli haasteeseen saapuu runsaasti hakemuksia, varataan tuomaristolle oikeus karsia mukaan otettavien yritysten määrää niin, että sparrauspäivä pystytään toteuttamaan mielekkäällä tavalla.
Tarjoajalla tulee olla voimassa oleva eurooppalainen yritystunnus. Innovaatiohaasteeseen voi osallistua myös useamman toteuttajan tiiminä, jolloin hakemukseen nimetään yksi yhteyshenkilö.
Mukaan valitut yritykset kutsutaan sparrauspäivään 16.6., jonka jälkeen ehdotuksia on mahdollista muokata saadun palautteen perusteella.
Innovaatiohaasteen aikataulu
Innovaatiohaasteen kick-off -tilaisuus järjestetään 7.5.2025 ja ensimmäisen vaiheen hakuaika päättyy 9.6. Mukaan valitut yritykset kutsutaan sparrauspäivään 16.6., jonka jälkeen ehdotuksia on mahdollista muokata saadun palautteen perusteella.
Toisen vaiheen hakuaika, jolloin muokatut ehdotukset tulee jättää, on 19.6.-29.8. Haasteessa on mahdollisuus osallistua toiseen sparrauspäivään 20.8. Materiaalit toista sparrauspäivää varten pyydetään toimittamaan 11.8. mennessä. Toisen vaiheen hakuaika päättyy 29.8. Kategorioiden voittajat valitaan 12.9. ja he pääsevät esittelemään ratkaisuaan Puupäivässä 30.10., jossa julkistetaan koko haasteen voittaja.

Opiskelijasarjan aikataulu päivittyy kesäkuun loppuun mennessä.
Ratkaisujen arviointikriteerit
- Uutuusarvo
- Liiketoimintapotentiaali
- Skaalattavuus
- Idean/konseptin kypsyysaste
- Moniammatillisuus/poikkitieteellisyys
Tuomaristo arvioi haasteeseen jätettyjä ratkaisuja ym. kriteerien perusteella, kokonaisuus huomioiden. Ehdotettava ratkaisu voi olla kehitysvaiheessa, mutta sen tulee olla valmiusasteeltaan sellainen, että sitä voidaan pilotoida vuoden 2026 aikana.
Pilotointiin voi edetä yksi tai useampia ehdotuksia pilotoinnin alustoina toimivien puutuoteteollisuuden yritysten tarpeen ja jätettyjen ratkaisuehdotusten soveltuvuuden mukaisesti. Vaikka ratkaisu ei valikoituisikaan haasteen voittajaksi tai suoraan pilotoitavaksi, voi haaste avata mahdollisuuksia ratkaisujen pilotoinnille Helsingin kiertotalousklusterin tai muiden järjestäjien tai kumppanien kautta.
Haasteen tuomaristo
Timo Huhtamäki, EU:n Ilmastolähettiläs, Päätuomari
Jukka Vornanen, Forest Operations & Wood Supply Manager, IKEA
Olli Miettinen, Kiertotalousasiantuntija, Remeo
Kimmo Palomäki, Toimitusjohtaja, Lotus Demolition
Niko Elers, Investment Manager, Voima Ventures
Lari Sirén, Projektipäällikkö, Helsingin kiertotalousklusteri
Noora Haavisto, Erityissuunnittelija, Helsingin kiertotalousklusteri
Sini Koskinen, Projektipäällikkö, Puutuoteteollisuus Ry
Matti Kuronen, Työelämäprofessori, Viikki Wood & Forest Innovation Hub