Älykästä jätehuoltoa kokeillaan ympäri Helsinkiä: “Kokeilu on tässä mittakaavassa ainutlaatuinen”

Kesällä 2024 käynnistyneessä kokeilussa mitataan syväkeräysjäteastioiden täyttöastetta uudella teknologialla. Selvitämme, voiko säiliöiden tyhjennysväliä optimoimalla muun muassa pienentää kustannuksia ja hiilijalanjälkeä.

Älykkään jätehuollon kokeilussamme asennutimme pinnanmittausantureita 117 syväkeräysjätesäiliöön 26:ssa Helsingin kaupungin kiinteistössä. Sensorit mittaavat jätesäiliöiden täyttöastetta ja lähettävät tiedon reaaliaikaisesti pilveen.

Tähän asti kaupunki on joutunut tilaamaan tyhjennykset sen perusteella, millaista tietoa tyhjennysten yhteydessä tehtävistä punnituksista on saatu. Luotettavampi ja ajankohtaisempi tieto täyttöasteista voi auttaa kaupunkia optimoimaan tyhjennysten tilauksia niin, että turhaa ajoa syntyy mahdollisimman vähän. Arvioiden mukaan syväkeräyssäiliöitä tyhjennetään puolityhjinä jopa suurimman osan ajasta. Tyhjennysvälit pohjautuvat arvioihin, mutta jätesäiliöiden täyttyminen on vaikeasti ennustettavaa ja sesonkiluontoista esimerkiksi toreilla, päiväkodeissa ja kouluilla.

– Moni seikka viittaa siihen, että tyhjennyksiä saatetaan tehdä varmuuden vuoksi liian usein. Jos kaupunki pystyy tiedon avulla tilaamaan tyhjennykset fiksummin, päästövähennysten lisäksi säästöjen tulisi näkyä myös kustannuksissa. Nyt kuitenkin selvitetään vasta, minkä verran pelivaraa tyhjennysvälien optimoinnissa on, kertoo Osmo Mattila Business Helsingin innovaatiopalveluista kokeilun taustoista.

Kokeilu tehdään yhteistyössä kaupungin elinkeino-osaston ja kaupunkiympäristön toimialan sekä HSY:n kanssa ja toteutuksesta vastaavat Oy Futuren AB, jonka pinnanmittausratkaisua testataan sekä Wastebook Oy joka vastaa ohjelmistosta, ja kokeilussa käytetään Molok Oy:n syväkeräysastioita.

Kokeilun tavoitteena on

  • jätehuollon tehostuminen jätesäiliöiden tyhjennysvälejä optimoimalla
  • kustannussäästöt
  • jäteliikenteen ja siitä aiheutuvien päästöjen vähentyminen
  • kierrätysasteen nousu kokeiluun osallistuvia kiinteistöjä motivoimalla
  • kaupunkilaisten viihtyvyyden parantuminen raskasliikenteen vähentyessä

Kokeilu kaupunkiympäristössä tukee kehitystä

Oy Futuren AB:n antureita ja sensoriteknologiaa on testattu aiemmin esimerkiksi Oulussa ja Espoossa.

– On upeaa, että Helsinki proaktiivisesti kiinnostui yhteistyöstä. Kaikki on sujunut hyvin ja suunnitelman mukaisesti. Ratkaisuun on suhtauduttu avoimin mielin, iloitsee Markku Laxman Oy Futuren AB:lta.

– Kun saamme tuloksia, on tärkeää herättää keskustelua siitä, miltä tulevaisuuden jätelogistiikka voisi näyttää ja miten sitä voisi kehittää, Laxman lisää.

Helsingin kaupunkiympäristön toimialan ympäristö- ja energiatiimin suunnittelija Jukka Pyykölle kokeilu on merkityksellinen:

– Kokeilu on tässä mittakaavassa ainutlaatuinen. Kun saamme tulokset, niillä tulee olemaan suora ja välitön vaikutus kaupungin jätehuollon suunnitteluun. Ratkaisu on nopeasti ja laajasti skaalattavissa. Uskon ja toivon, että kokeilun tulokset ovat tärkeitä. Tavoittelemme pitkävaikutteisia ja kestäviä tuloksia, kertoo Pyykkö.

Asennuksia tehtiin keväällä ja kesällä 2024, ja vuoden mittainen kokeilu päättyy kesällä 2025. Ensimmäiset tulokset saadaan syksyn 2024 aikana.

Kuvat: Vesa Laitinen/Testbed Helsinki

Kaupunki kokeilualustanasi?

Yritykset ja TKI-toimijat voivat ehdottaa kaupungille oman ratkaisunsa kokeilua. Käsittelemme ehdotuksia säännöllisesti ja pyrimme vastaamaan niihin mahdollisimman pian. Ehdotukset käsitellään luottamuksellisesti.

Menestystarinoita

Kun innovaatioita kokeillaan aidossa kaupunkiympäristössä, kaikki hyötyvät: yritys, kaupunki ja kaupunkilaiset.

Kaipaatko lisätietoa?

  • Osmo Mattila

  • Projektipäällikkö
    Yritysyhteistyö, uudet palvelut
    Helsingin kaupunki
    Business Helsinki, innovaatiopalvelut