Konttikioskista lähiruokaa kaupunkilaisille
Tuoretta lähiruokaa saa nyt entistä helpommin entistä lähempää. Innovatiivista kiertävää lähiruokakioskia kokeillaan aidossa kaupunkiympäristössä. Kokeilu tukee kestävää kaupunkikulttuuria ja on tuottajille kätevä uusi tapa tavoittaa asiakkaita.

– Kannattaa kokeilla kuinka helppoa tämä oikeastaan on! Olen saanut hirveän hyvälaatuista ruokaa, kehuu Lähiruokakioskilla asioinut Irmeli Puntari.
Ahlbergin puutarhan versoja ja yrttejä, kalastaja Ben Henrikssonin kalatuotteita, Malmgårdin luomujauhoja sekä luomujuureksia Majvikin biodynaamiselta tilalta… Tuoreiden tuotteiden värit ja tuoksu ihastuttavat heti, kun konttikioskiin astuu sisälle.
Innovatiivinen Lähiruokakioski on kiertänyt Helsinkiä pääsiäisestä 2025 asti. Uudenmaan ruoan uusi noutopiste on paikallaan pysyvän myymälän ja liikkuvan myymäläauton välimuoto, joka kokoaa useiden lähiruokatuottajien tuotteet yhteen osoitteeseen ja vaihtaa paikkaa muutaman viikon välein Uudellamaalla. Miehittämättömän kioskin toiminta pohjautuu ennakkomyyntiin: ostaminen on vaivatonta ekompi.net-alustan kautta. Myös heräteostoksille on mahdollisuus.

Myynnissä on paikallisia sesonkituotteita useilta tiloilta ja pientuottajilta. Lähiruokatuottajia voimistavan kioskikokeilun toteuttaa Uudenmaan ruokaosuuskunta, joka perustuu kumppanuusmaatalouden ideaan. Liikkuvan Lähiruokakioskin konsepti on kehitetty yhdessä paikallisten tilojen ja tuottajien kanssa. Kokeilun avulla yrittäjät tavoittavat entistä suuremman asiakaskunnan, ja myös kaupunkilaiset hyötyvät entistä paikallisemmasta ruokakulttuurista.
– On ilo olla mukana rahoittamassa kokeilua, joka tukee paikallisten lähiruoantuottajien vastuullista ja sesongin tarjontaan perustuvaa liiketoimintaa. Kestävän ruokamarkkinan kehittymisellä pystymme auttamaan ilmastonmuutoksen ja luontokadon torjunnassa. Ennakkomyyntiin perustuva malli rohkaisee harkittuihin ostoksiin ja vähentää hävikkiä. Samalla vältämme turhaa kuljetusta ja välivarastointia. Helposti saavutettava vuoden ympäri palveleva noutopiste tukee kestävää kaupunkikulttuuria, mistä hyötyvät myös kaupunkilaiset, jotka saavat helpon pääsyn lähiruoka-apajille, pohtii Mikko Martikka, rakennetun ympäristön innovaatiotoiminnan erityissuunnittelija Business Helsingiltä.
Kesän lähiruokaherkkuja Helsingissä
Lähiruokakioskin löytää 17.6.-1.7.2025 Konepajalta Metro-tukun vierestä. Kioskin toiminta keskittyy ennakkotilauksiin, mutta osan tuotteista saa ostettua lyhyelläkin varoajalla ja jopa heti. 19.8.-2.9. Lähiruokakioski ilahduttaa kaupunkilaisia Kuntatalolla. Voit tarkistaa kiertueen täältä.
Lokakuuhun 2024 saakka pilotti on osa Urban&Local-hanketta, josta mukana kokeilussa ovat Forum Virium Helsinki, Metropolia ammattikorkeakoulu ja Vantaan kaupunki. Hanke on Euroopan Unionin osarahoittama. Hanke luo syötävää kaupunkia ja pääkaupunkiseudun lähiruoan ja ravintola-alan liiketoimintaa edistävää verkostoa. Hanke myös edistää innovatiivisten ja kestävien lähiruokaratkaisujen, -tuotteiden ja -palvelujen syntymistä.
– Odotamme, että noutopisteen avulla Uudenmaan ruoka löytää uusia asiakkaita paikallista asukkaista. Jos palvelulle on jossain paljon kysyntää, pyrimme löytämään pidempiaikaisen tilan palvelemaan paikallisia tuottajia ja asukkaita, sanoo Rikard Korkman Uudenmaan ruoka -osuuskunnasta.
Kioski jatkaa toimintaansa ainakin vuoden 2024 loppuun saakka.
Näin teet ennakkotilauksen Lähiruokakioskiin
Mene osoitteeseen https://uudenmaanruoka.fi/ ja klikkaa ”Siirry tilaamaan”. Seuraa ohjeita tai katso video kuinka teet tilauksen.
