Ulkokuntosalit tulivat kaupunkiin jäädäkseen
Ulkokuntosalien määrään ja laatuun on panostettu viime vuosina. Vuonna 2010 Helsinkiin hankittiin 370 laitetta ja tämän jälkeen tahti on pysynyt noin 100 uudessa laitteessa per vuosi. Ulkokuntosalit ovat hiljaisuudessa ilmestyneet ulkoilureittien varsille ja puistojen ja liikunta-alueiden viereen.
Mutta kuinka monta ulkokuntosalia Helsingissä on? Laskentatavasta riippuen jopa yli 150.
Harri Uusimäki vastaa kaupungin ulkokuntosalien hankinnoista. Hän huomasi työssään haasteen: miten viedä oikeita laitteita oikeille paikoille ja miten pysyä kartalla laitteiden huoltotarpeesta. Tästä haasteesta lähti kokeilu, jossa datan keräämisen avulla seurataan ulkokuntosalien käyttöä ja suosittuutta, yhdessä kaupungin innovaatioyhtiön Forum Viriumin kanssa.
Video: Ilona Raivio
Heinäkuisena iltapäivänä Hietalahden uimarannalla häärää Forum Viriumin ohjelmistosuunnittelija Aapo Rista ja kaupungin it-suunnittelija Petri Tuominen. Kaksikko on tullut testaamaan Hietsun ulkokuntosalin käyttöastetta laitteisiin asennettavilla gyroskooppi sensoreilla, joita kutsutaan ruuvitägeiksi. Nämä ruuvitägit tunnistavat laitteen liikkeen, eli sen kun kuntoilija käyttää laitetta. Mittausten tulosten perusteella voidaan selvittää esimerkiksi salien ruuhkatunnit ja suosituimmat päivät. Tulevaisuudessa tämän datan perusteella kaupunkilainen voi valita tuleeko itse kuntoilemaan muiden kanssa vai hiljaisempana hetkenä.
Rista ja Tuominen ovat tehneet jo alustavaa analyysia, jonka perusteella tiistai ja keskiviikko ovat kuntoilijoiden suosiossa. Jos haluaa hikoilla omassa rauhassa, kannattaa treenipäiväksi valita perjantai tai lauantai.
Tällä hetkellä mittauksia tehdään viidellä ulkokuntosalilla Pirkkolassa, Hietsussa, Siltamäessä, Paloheinässä ja Uimastadionilla, yhteensä 38:lla sensorilla. Sensorit ovat paljastaneet Hietsun ulkokuntosalin suosituimmaksi, parhaimmillaan yhtä kuntosalilaitetta oli käytetty kahdeksan tuntia putkeen.
Kaupunkilaista hyödyttävän tiedon lisäksi mittaaminen antaa arvokasta tietoa laitteiden huoltajille. Kokeilun ansiosta huoltotoimenpiteet voidaan kohdistaa oikein: huolletuksi tulee se laite, joka huoltoa vaatii, esimerkiksi tämä Hietsun kovassa käytössä oleva kuntosalilaite. Käyttöasteanalyysin perusteella voidaan myös suunnitella tulevia laitehankintoja, kaupungin kannattaa sijoittaa laitteisiin, joita kaupunkilaiset mieluiten käyttävät.
Katso kartalta, mistä kaikkialta ulkokuntosaleja löytyy.