Ympärivuotinen kesä ja valoinstallaatio aktivoivat ikäihmisiä Malmin talvessa

Aktiiviset elintavat hidastavat ikääntymistä ja parantavat elämänlaatua. Innovaatiohaasteen voittaneet yritykset kokeilevat uusia tapoja kannustaa ikäihmisiä liikkumaan. 

– Tämä on tosi hyvä kokeilu. Hienoa, että ikäihmisille on tällainen paikka viettää aikaa, että tulee lähdettyä pois kotoa ja liikkeelle, iloitsee Malmitalolla jumpannut Seppo Pieviläinen.

Malmitalossa kävi vilske, kun ikäihmisten Palvelutori-tapahtumaan viihtymään saapuneet vierailijat nauttivat ohjelmasta, kahvista ja pullasta. Esittelimme tilaisuudessa Kaupunkiympäristöt Kokeilualustana hyvinvointi-innovaatioille (KauKo) -hankkeen innovaatiohaasteen voittaneiden kahden yrityksen kokeilut. KauKon tavoitteena on kehittää kaupunkiympäristöä yhdessä yritysten kanssa niin, että ihmiset innostuisivat liikkumaan enemmän arjessa. Nyt Malmilla kokeiltavat ratkaisut pyrkivät aktivoimaan erityisesti ikäihmisiä. 

– Malmi on kokeiluillemme monelta kantilta mielenkiintoinen alue. Ensinnäkin Malmi on yksi kaupungin kaupunkiuudistusalueista, eli kaupunki tulee ohjaamaan alueelle budjettia ja rahoitusta muun muassa viihtyisyyden ja houkuttelevuuden kehittämiseen tulevina vuosina. Toisekseen Malmi on “vanhana kaupunginosana” koti lukuisille ikäihmisille, joita toivon mukaan pääsemme kokeilujemme kautta aktivoimaan, kertoo Roope Töllikkö, KauKo-hankkeen projektipäällikkö Business Helsingiltä. 

Ikäihmisten aktivoiminen Malmilla -innovaatiohaasteen voittajat

 

Lundén Architecture Companyn ”Malmin lyhty” -valoinstallaatio aktivoi ikäihmisiä arkkitehtuurin uusien teknologioiden avulla. Teos tuo auringonvalon talven pimeyteen ja kutsuu muun muassa jumppaamaan ja viettämään aikaa ystävien kanssa. 

TUNTUn luoma keidas, ”Kesäranta”, kutsuu ikäihmisiä liikkumaan ja rentoutumaan yksin tai yhdessä. Monipuolisessa tilassa voi esimerkiksi istuutua rantakeinuun nauttimaan luontoäänistä tai lähteä virtuaalilenkille kauniisiin maastoihin. 

Arjen aktiivisuus on tärkeää ikäihmisten hyvinvoinnille 

– Malmin lyhty antaa meille arkkitehdeille mahdollisuuden tutkia ihmisten ja heidän rakennetun ympäristönsä välistä vuorovaikutusta. Kun ymmärrämme siitä, voimme suunnitella tiloja, jotka edistävät hyvinvointia, sosiaalista vuorovaikutusta ja yhteisöllisyyttä, miettii Gülcan Ozan Lunden Architecture Companylta.

Malmitalossa kokeiltava valoinstallaatio tuo aurinkoa pimeään vuodenaikaan ja kutsuu ihmisiä kokoontumaan yhteen. Vuorovaikutteisen ja valolla leikittelevän teoksen luota löytyy jumppavälineitä ja -ohjeita, ja sen loisteessa voi myös kokoontua keskustelemaan ystävien kanssa. Valoelementit on valmistettu parametrisen suunnittelun avulla ja tulostettu 3D-tulostimella. Tekniikka mahdollistaa mielenkiintoisten orgaanisten muotojen luomisen ja yhdistelemisen monipuoliseksi kokonaisuudeksi.  

TUNTUn Milja Salon puheesta huokuu innostus: 

– Ikäihmisille rakentamamme iloinen ja aurinkoinen Kesäranta edistää sekä kehon että mielen hyvinvointia. Immersiivisestä Kesärannasta voi nauttia monilla aisteilla, ja sinne on kiva mennä, kun ulkona on liukasta ja kylmää. Tämä on piristävä ja yhteisöllinen tila, joka tarjoaa multisensorisen kokemuksen alueen ikäihmisille. Tutkimusten mukaan tämänkaltaisista aistihuoneista on esimerkiksi muistisairaille paljon hyötyä. On ihanaa tehdä jotain tärkeää!

Muun muassa kaisloilla ja muilla rantamaiseman elementeillä somistetun, aurinkoisesti valaistun kesähuoneen kivipolku stimuloi jalkapohjia, ja rauhoittava äänimaisema ammentaa luonnon äänistä. Soivassa rantakeinussa voi rentoutua ja hengähtää. Tilassa toimii myös Medekan virtuaalinen lenkkireitistö, joka tarjoaa erilaisia virtuaalisia luonto- tai kaupunkiretkiä turvallisessa ympäristössä kävelymatolla tai polkulaitteella. Kesäranta on rakennettu Miljan palvelutaloon Malmille. 

Hyötyä yritykselle ja kaupunkilaisille  

Kokeilualustan tarjonneelta Miljan palvelutalon toiminnanjohtajalta Opri Pulliaiselta saamme kehuja: 

– Päätimme totta kai osallistua KauKon kokeiluihin tarjoamalla paikan ikäihmisten aktivoimiseen. Uskon ehdottomasti, että tämä on palvelutalomme asukkaille ja erityisesti muistisairaille nautinnollinen kokemus. Kesäranta on rakennettu kuntosalimme yhteyteen, minkä toivon innostavan asukkaita käymään salilla. Tämä kokeilu tarjoaa uuden elämyksen sekä asukkaillemme että lähialueella asuville ikäihmisille. Tosi hyvä juttu, että kaupunki kokeilee uusia innovaatioita. On ollut todella kivaa olla mukana, kertoo Pulliainen. 

Kokeilut aidossa kaupunkiympäristössä tarjoavat yrityksille ainutlaatuisen mahdollisuuden testata tuotteita ja palveluita loppukäyttäjien kanssa, mistä voi ammentaa tuotekehitykseen.  

– Tämä on meille arvokas tilaisuus tutkia teknologian ja arkkitehtuurin välistä synergiaa käytännössä. Suunnitteluautomaatiossa on paljon potentiaalia, ja yhdistämällä parametrisen suunnittelun sekä 3D-tulostuksen onnistuimme valmistamaan tämän orgaanisen muotoisen installaation tehokkaasti lyhyessä ajassa. Kokeilussa saamamme oivallukset auttavat meitä toteuttamaan ratkaisumme myös suuremmassa mittakaavassa, pohtii Feng Ye Lundén Architecture Companylta. 

– Kokeilussa on mahdollisuus tehdä suuri vaikutus lyhyessä ajassa. Huolellisesti harkituilla väliaikaisilla interventiolla voimme saavuttaa merkittäviä muutoksia julkisiin tiloihin ja ihmisten hyvinvointiin. Tämä on ketterää, avointa ja nopeaa toimintaa, kuvailee Ozan. 

– Kokeilu tarjoaa hyvät puitteet pienten yritysten yhteistyölle: Kesäranta on toteutettu yhdessä Di Interiorin ja Medekan kanssa. Toivon, että kokeilulla on yhteiskunnallista vaikutusta niin, että aistihuoneita saadaan käyttöön muuallekin, ja niiden vaikutus hyvinvointiin ymmärretään paremmin, pohtii Salo, ja jatkaa: 

– Kokeilu on meille erinomainen tilaisuus testata erilaisia materiaaleja ja äänimaisemia käytännössä sekä kuulla käyttäjien kokemuksista, jotta voimme hioa järjestelmäämme eri kohderyhmiä palveleviksi. Tämä on meille hyvä referenssi. 

– Kokeilemillamme ratkaisuilla on paljon potentiaalia ikäihmisten kokonaisvaltaisen aktiivisuuden edistämiseen. Odotamme innolla tuloksia, summaa Töllikkö. 

Kuvat: Vesa Laitinen

Kaipaatko lisätietoa?

  • Roope Töllikkö

  • Projektipäällikkö
    KauKo – Kaupunkiympäristöt Kokeilualustana hyvinvointi-innovaatioille
    Helsingin kaupunki
    Business Helsinki, innovaatiopalvelut
Emilia Saarelainen
  • Emilia Saarelainen

  • Projektiasiantuntija
    KauKo – Kaupunkiympäristöt Kokeilualustana hyvinvointi-innovaatioille
    Helsingin kaupunki
    Business Helsinki, innovaatiopalvelut