Kyberturvallisuus ei ole vain reagointia, vaan tiedostavaa ennakoimista, FAIR muistuttaa
Uusien teknologioiden käyttöönotossa on elintärkeää tunnistaa niihin liittyvät riskit ja varmistaa henkilöstön riittävä osaaminen sekä pienissä että keskisuurissa yrityksissä. FAIR-hankkeessa on tänä keväänä nostettu esille kyberturvallisuuteen liittyviä palveluja ja verkostoja.

Finnish AI Regionin eli FAIRin päämääränä on tukea yrityksiä, jotka haluavat kehittää digitaalisia ratkaisujaan sekä parantaa kyberturvallisuuttaan. Tavoitteena on varmistaa, että suomalaiset yritykset voivat hyödyntää uusinta teknologiaa, kuten tekoälyä, samalla suojellen itseään kyberuhkilta. FAIR toimii kansallisella ja kansainvälisellä tasolla tuoden yhteen asiantuntijoita, tutkijoita ja yrityksiä jakamaan osaamista ja kehittämään yhteisiä ratkaisuja.
Tekoäly ja kyberturvallisuus PK-yrityksissä -tapahtuma korosti koulutuksen ja verkostoitumisen tärkeyttä tekoälyn aikakaudella
FAIR järjesti alkuvuodesta oman kyberturvallisuuteen keskittyvän ekosysteemitapahtumansa, joka keskittyi erityisesti tekoälyn ja kyberturvallisuuden rooliin pk-yrityksissä. Tapahtumassa tuotiin esiin kyberturvallisuuden koulutuksen ja verkostoitumisen merkitys, erityisesti silloin, kun pk-yritykset astuvat tekoälyn aikakauteen. Koulutus on avainasemassa, jotta yritykset voivat ymmärtää tekoälyn ja kyberturvallisuuden väliset yhteydet sekä varautua mahdollisiin riskeihin. Tapahtumassa puhui mm. VTT:n Kyberturvallisuuden tekniikka ja automaatio -ryhmän tutkimusjohtaja Samuel Marchalin, Traficomin johtava asiantuntija Juhani Eronen sekä Aalto-yliopiston työelämäprofessori Mikko Kiviharju.
Verkostoituminen asiantuntijoiden kanssa taas tarjoaa yrityksille mahdollisuuden jakaa tietoa, luoda yhteistyömahdollisuuksia ja kehittää innovaatioita yhdessä muiden toimijoiden kanssa. Tapahtuma tarjosi käytännönläheisiä työkaluja ja asiantuntevia näkemyksiä siitä, kuinka pk-yritykset voivat parantaa kyberturvallisuuttaan ja hyödyntää tekoälyä liiketoiminnan kehittämisessä.
”Tekoälyä hyödynnettäessä kyberturvallisuus edellyttää jatkuvaa valppautta, mutta järjestelmällisellä otteella ja ennakoivalla riskienhallinnalla myös PK-yritykset pystyvät hallitsemaan siihen liittyvät riskit. Luonnollisesti myös työkalut kehittyvät koko ajan tukemaan entistä paremmin tekoälypohjaisia ratkaisuja,” tiivisti FAIR:in ekosysteemistä vastaava Jussi Rantsi tapahtuman annin. Lue lisää tapahtuman opeista täältä.

Mitä Suomen itärajalla pohditaan kyberturvallisuudesta?
Toinen tärkeä tilaisuus, johon FAIR on osallistunut kyberturvallisuutta edistääkseen, oli SOHJO 2025 -tapahtumaa. Tämä tapahtuma keskittyi erityisesti kyberturvallisuuteen ja sen merkitykseen Itä-Suomessa. Suomen neljä EDIH-hubia (FAIR EDIH, Location Innovation Hub, HealthHub Finland EDIH ja Robocoast EDIH) osallistuivat tapahtumaan yhteistyössä muiden asiantuntijoiden ja alueen toimijoiden kanssa. SOHJO-tapahtuma tarjosi erinomaisen mahdollisuuden verkostoitua ja jakaa tietoa turvallisuuden kehittämisestä uusien digitaalisten ratkaisujen avulla.
Tapahtumassa keskusteltiin erityisesti siitä, kuinka kyberturvallisuus ei ole enää vain IT-asiantuntijoiden huolehdittavaksi jäävä alue, vaan se on kaikkien toimijoiden yhteinen huolenaihe. Joensuun kaupungin turvallisuusasiantuntijat nostivat esille, kuinka kyberturvallisuutta tulisi käsitellä laajasti eri sektoreilla, myös yrityksissä, sillä yksityiset palveluntarjoajat ovat avainasemassa silloin, kun julkisen puolen tarjoama ei enää riitä. Samalla keskusteltiin myös hybridihyökkäysten ja kasvavien kyberuhkien vaikutuksista ja siitä, kuinka yritysten tulee varautua tulevaisuuden haasteisiin sekä ennakoida niitä.
”Sohjo oli loistava esimerkki Itä-Suomen toimijoiden innovatiivisuudesta ja yhteistyöhalukkuudesta. On hienoa nähdä, kuinka alueen yritykset ovat valmiita jakamaan ideoitaan ja tekemään yhteistyötä yhteisen menestyksen sekä kyberturvallisuuden eteen”, sanoi Anniina Lundvall, Location Innovation Hubin viestintäpäällikkö. Lisää EDIH:ien ajatuksista voit lukea täältä.

Yhteinen tavoite: turvallisuuden parantaminen ja digitaalisten ratkaisujen hyödyntäminen
Sekä FAIR:in ekosysteemitapahtumassa että SOHJO-tapahtumassa käytiin läpi ajankohtaisia kyberturvallisuuskysymyksiä ja tarjottiin käytännön ratkaisuja, joita yritykset voivat käyttää parantaakseen kyberturvallisuuttaan ja hyödyntääkseen uusia teknologioita. FAIR tukee yrityksiä koko prosessissa – aina koulutuksesta ja verkostoitumisesta konkreettisiin työkaluin ja palveluihin, jotka auttavat yrityksiä rakentamaan vahvemman digitaalisen turvallisuusstrategian ja hyödyntämään tekoälyn mahdollisuuksia. Tapahtumat korostavat myös yhteistyön tärkeyttä ja ekosysteemien roolia innovaatioiden ja turvallisuusratkaisujen kehittämisessä.
Kyberturvallisuus on tänä päivänä elintärkeä osa suomalaisten yritysten yhteiskunnallista vastuuta. Digitaalisten ratkaisujen ja tekoälyn käyttö tuo mukanaan uusia mahdollisuuksia, mutta myös riskejä, jotka voivat vaikuttaa laajasti yhteiskuntaan. Yritysten on huolehdittava siitä, että ne suojaavat itseään kyberuhkilta, sillä nämä uhat voivat levitä nopeasti ja vaikuttaa koko yhteiskunnan turvallisuuteen ja toimintakykyyn. Kyberturvallisuuden huomioiminen on siis paitsi liiketoiminnan, myös yhteiskunnan ja kansalaisten hyvinvoinnin kannalta keskeistä.