AIStart Tekoälyhautomo on aloittanut toimintansa – mistä on kyse?
Tekoäly (AI) on noussut keskeiseksi voimavaraksi nykypäivän liiketoimintaympäristössä, tarjoten innovatiivisia ratkaisuja ja mahdollisuuksia yrityksille kaikilla toimialoilla. AIStart Tekoälyhautomo tarjoaa ilmaisia tekoälypalveluita ja se toteutetaan osana Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunkien yhteistä HEVinnovations-ohjelmaa, joka vahvistaa pääkaupunkiseudun innovaatiotoimintaa ja -verkostoja.

Haaga-Helian, Metropolian, Espoon, Helsingin ja Vantaan AIStart Tekoälyhautomo -yhteishankkeessa tarjotaan pääkaupunkiseudun mikro- ja pk-yrityksille mahdollisuus osallistua tekoälyhautomoon ja muihin tekoälypalveluihin, jossa yritykset pääsevät oppimaan hyvin matalalla kynnyksellä, miten tekoälyä voi käyttää konkreettisesti liiketoiminnassa. Tämän lisäksi tarjolla on testausmahdollisuuksia sekä verkostoja tekoälytoiminnan tueksi.
Hankkeen koordinaattori Haaga-Helian uutisessa kerrotaan, miten generatiivisen tekoälyn rooli myynnissä ja markkinoinnissa on kasvamassa merkittävästi, sillä se mahdollistaa asiakaskohtaisesti räätälöidyn sisällön tuottamisen ja reaaliaikaisen tuen esimerkiksi neuvottelutilanteissa. Tämä lisää asiakasuskollisuutta ja tukee liiketoiminnan kasvua. Sen hyödyntäminen ei rajoitu pelkästään kaupan syntymiseen, vaan ulottuu myynnin jälkeisiin vaiheisiin, kuten asiakkaiden perehdyttämiseen ja pitkäaikaisen asiakassuhteen ylläpitoon.
Yritysten on tärkeää integroida generatiivinen tekoäly strategioihinsa, mikä näkyykin yritysten kasvavassa tekoälyn käytössä – vuonna 2021 vain 16 prosenttia yrityksistä hyödynsi tekoälyä, mutta vuoden 2024 huhtikuussa luku oli noussut jo 24, tehden Suomesta Pohjoismaiden kärkimaan tekoälyn käyttöönotossa.

Kohti kestävämpää liiketoimintaa – AIStart Tekoälyhautomon koulutusohjelma tarjoaa ilmaista koulutusta mikro- ja pk-yrityksille
Tekoälyhautomo on seitsemän viikon käytännönläheinen koulutusohjelma mikro- ja pk-yrityksille, jotka haluavat oppia tekoälyn mahdollisuuksista ilman teknistä taustaa. Hautomon ohjelma on suunniteltu etenkin yrityksille, jotka haluavat ottaa ensiaskeleensa esimerkiksi myynnissä, markkinoinnissa ja asiakaspalvelussa, kuten hankkeen päällikkö Teijo Javanainen, Haaga-Heliasta:
”Monia yrityksiä kiinnostaa kuinka he voisivat hyödyntää tekoälyä paremmin, varsinkin myynnin ja markkinoinnin kehittämisessä. On hienoa, että pääsemme tarttumaan aiheeseen Tekoälyhautomon avulla. Tavoitteena on vahvistaa osallistuvien yritysten digitaalista osaamista ja parantaa niiden kilpailukykyä tarjoamalla konkreettisia työkaluja ja resursseja. AIStart Tekoälyhautomossa uskotaan, että tekoäly kuuluu kaikille. Siksi tavoitteena on, että jokainen yritys pystyy hautomojakson lopuksi integroimaan tekoälyn osaksi liiketoimintaansa.”
Tekoälyhautomon tavoitteena on vahvistaa osallistuvien yritysten digitaalista osaamista ja parantaa niiden kilpailukykyä tarjoamalla konkreettisia työkaluja ja resursseja. AIStart Tekoälyhautomossa uskotaan, että tekoäly kuuluu kaikille. Siksi tavoitteena on, että jokainen yritys pystyy hautomojakson lopuksi integroimaan tekoälyn osaksi liiketoimintaansa. Tekoälyhautomoon haetaan parhaillaan uusia yrityksiä, lue lisää ja ilmoittaudu täältä.

Kehitä, kokeile, kasva – koska tekoäly kuuluu kaikille
AIStart Tekoälyhautomossa halutaan tarjota yrityksille monipuolisesti erilaisia mahdollisuuksia kehittää omaa liiketoimintaa tekoälyä hyödyntäen. Tätä tavoitetta edistetään mm. myös pääkaupunkiseudun yritysneuvojien tekoälykouluttautumiselle, mikä toteutetaan Espoon kaupungin toimesta.
Tarjolla on myös mahdollisuuksia testata yritysten uusia ratkaisuja kaupunkien testbed-toiminnan avulla. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että yritykset pääsevät kokeilemaan uusia ideoita ja innovaatioitaan kaupunkiympäristössä kaupunkilaisten kanssa. Vantaan kaupungin koordinoimassa testbed-verkostossa yritykset saavat myös asiantuntijatukea ja palautetta, jotka tukevat ratkaisujen optimointia, kaupallistamista ja markkinoille pääsyä.
Ammattikorkeakoulu Metropolia, yksi osatoteuttajista, tarjoaa yrityksille mahdollisuuden kehittää kestävän kehityksen ratkaisuja käyttäen apunaan XR-teknologiaa ja tekoälyä Helsinki XR Centerin tiloissa, Immersive Sustainability Lab -kokeilualustaa hyödyntäen. Tammikuussa XR-testialustaa päästiin kokeilemaan yritysten kanssa työpajan merkeissä, ja testialustan koordinaattori Janina Rannikko kertoi pilotin tuottaneen kiinnostavia keskusteluja, toiveita uusista yhteistyömahdollisuuksista sekä selkeää opastusta tekoälyn hyödyntämisessä kestävän kehityksen ratkaisuissa.
Kasvua tukevat myös verkostot niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa. Helsingin kaupungin koordinoima verkostotyö mahdollistaa pääkaupunkiseudun yrityksille mahdollisuuden oppia toisiltaan, vaihtaa ideoita ja luoda kasvua yhdessä eurooppalaisten EDIH:ien (European Digital Innovation Hub:ien) kanssa. AIStart tekee myös läheistä yhteistyötä Finnish AI Region (FAIR) EDIH:in kanssa ja on mm. lähdössä helmikuussa Tukholmaan Tech Arena -tapahtumaan, missä tuetaan yritysten mahdollisuuksia saapua kansainvälisille markkinoille ja kasvaa Pohjoismaiden ja Baltian markkinoilla.
Kiinnostuitko AIStart Tekoälyhautomon toiminnasta? Löydät lisää ajankohtaista tietoa hankkeemme toiminnasta AIStart-verkkosivuilta ja LinkdInistä. Tule mukaan kehittymään, kokeilemaan ja kasvamaan kanssamme!