Urban Tech Helsinki tukee kestäviä kaupunkiratkaisuja kehittäviä startup-yrityksiä
Urban Tech Helsinki -yrityshautomossa etsitään puhtaita ja kestäviä kaupunkiratkaisuja. Hautomon tavoitteena on tukea innovatiivisia ja kasvukykyisiä yrityksiä, jotka ratkaisevat kaupunkien haasteita. Toiminnan painopisteinä ovat erityisesti puhdas energia, liikkuminen, kestävä rakentaminen, kiertotalous sekä jätehuolto ja urbaani ruoantuotanto. Urban Tech Helsingin avulla Helsingin kaupunki haluaa houkutella osaajia ja yrityksiä pääkaupunkiseudulle sekä tukea ja vauhdittaa uusien, erityisesti tutkimuslähtöisten, yritysten syntymistä ja alkuvaiheen kasvua. Nyt Urban Tech Helsinki -hautomossa on aloittanut toinen 11 yrityksen erä startup-yrityksiä.
Yksitoista uutta hautomoon osallistuvaa startup-yritystä pääsi esittelemään itsensä ja kuulemaan toistensa liikeideoista maaliskuun lopulla Maria 01:n tiloissa pidetyssä avajaistilaisuudessa. Tilaisuudet ovatkin tärkeä osa Urban Tech Helsingin toiminnan ideaa, sillä ne mahdollistavat vertaisoppimista ja tukevat yritysten kokemusten jakamista.
Urban Tech Helsinki alkaa 8-viikkoisella intensiivijaksolla, joka koostuu työpajoista ja ryhmävalmennuksista. Niissä käsitellään startup-yritysten keskeisimpiä osia kuten liiketoimintamallinnusta, kestävän kehityksen vaikutusta, tiimin rakennusta, viestintää ja tietysti rahoitusta. Toinen olennainen osa ovat koko hautomoajan jatkuvat yksittäiset valmennustapaamiset hautomon käytännön toimintaa pyörittävän Aalto-yliopiston tiimin neuvojien kanssa.
”Urban Tech Helsingin hautomokausi jatkuu yrityksen tarpeista riippuen 1–3 vuotta, jotta alkuvaiheen yritykset saavat riittävän pitkän tuen liiketoimintansa kehittämiseen ja ratkaisunsa testaamiseen yhdessä Helsingin kaupungin Testbed-kokeilutoiminnan ja partneriverkoston kanssa. Tämä tekee meistä uniikin toimijan startup-kentällä,” sanoo hautomon projektipäällikkö Kaisa Ahonen Aalto Startup Centeristä.
Tutustu Urban Tech Helsinki -hautomon toisen hautomoerän yrityksiin
Seuraavat yritykset ovat aloittaneet hautomossa maaliskuussa 2022:
100 Thousand Million, joka suunnittelee prosesseja, joilla kaupungit voisivat kuluttaa vain kolmasosan nykyisestä energian ja veden käytöstä.
Bloft Design Lab, joka kehittää suuria 3D-tulostimia ja mahdollistaa muovin kierrätyksen lisäainevalmistuksen avulla.
Detectium, joka mallintaa sisätilojen turvallisuutta ja toimivuutta parantavaa digitaalista kaksosta.
Eeneman Oy, joka hyödyntää tekoälyteknologiaa parantaakseen rakennusten energiatehokkuutta.
HeyCharge, jonka teknologialla voidaan lisätä sähköautojen latausmahdollisuuksia pysäköintihalleissa.
IOVuo, joka tarjoaa paikannusteknologiaa ja digitalisointijärjestelmiä merenkulkuteollisuudelle.
Locia Solutions Oy, joka tarjoaa digitaalisia työkaluja kaupunkisuunnitteluun.
Metagrow, joka suunnittelee edistyneitä veden ja ravinnon jakelujärjestelmiä kasveille.
Parkly, joka tarjoaa paikkasuunnittelupalveluita ja digitaalisia työkaluja julkisten tilojen suunnitteluun ja visualisointiin.
Sanitation360, joka muuttaa virtsan kuivalannoitteeksi ja ehkäisee siten veden saastumista ja mahdollistaa jäteveden ja ravinteiden helpomman kiertokulun.
Urban Radar, joka auttaa kaupunkeja vähentämään kaupunkiliikenteen hiilidioksidipäästöjä kaupunkien tavaraliikenteessä.
Helsinki haluaa olla Euroopan johtava alusta uutta luovalle yritystoiminnalle
Helsingin tavoitteena on olla vuoteen 2025 mennessä Euroopan johtava alusta kokeiluille ja uutta luovalle yritystoiminnalle. Lisäksi kaupunki haluaa kehittää yritysten toimintaympäristöjä, edistää helsinkiläisten työllistymistä ja mahdollistaa kestävä ja osaamiseen perustuva taloudellinen kasvu. Urban Tech Helsinki -hautomon toiminta edistää osaltaan kaikkia näitä tavoitteita.
Urban Tech Helsinki -hautomon partnereina ovat yhteistyössä kaupungin kanssa Aalto Yliopisto, Helsingin Yliopisto ja Metropolia Ammattikorkeakoulu.
Lue lisää Urban Tech Helsinki -hautomosta
Kuva: Urban Tech Helsinki