Uudelleenkäytettävistä rakennusosista valmistuu Helsingin ensimmäinen kiertotalouden mukainen rakennus Mustikkamaalle 

Helsingin Mustikkamaalle nousee rakennus, joka on toteutettu lähes kokonaan uudelleenkäytetyistä rakennusmateriaaleista. Hanke tuo konkreettista tietoa rakentamisen kiertotalouden mahdollisuuksista ja edistää rakennusosien uudelleenkäytön yleistymistä.

Kuva: Saarela, J., Saarela, M., Järvelä, H. & Lehto, A. Aalto-yliopisto, Arkkitehtuurin laitos.

Closing Loops -varasto on rakentamisen kiertotalouden pilotti, jossa toteutetaan varastorakennus Helsingin Mustikkamaalle. Rakennusmateriaalit ovat perustuksia lukuun ottamatta uudelleenkäytettyjä.  

Hankkeen taustalla on Helsingin kiertotalouden klusteriohjelman ja Aalto-yliopiston järjestämä opiskelijakilpailu, jossa pyydettiin suunnittelemaan uudisrakennus uudelleenkäytetyistä rakennusosista.  

Ikuisista materiaaleista rakennetaan kertakäyttöisiä rakennuksia 

Globaalisti rakennusala kuluttaa 50 % maailman luonnonvaroista ja aiheuttaa 35 % hiilidioksidipäästöistä*. Rakennusala on merkittävä luontokadon aiheuttaja. Rakentamisen lisäksi materiaalien valmistus aiheuttaa merkittävää luontokatoa ja tuottaa runsaasti hiilidioksidipäästöjä. Siksi rakennusosien uudelleenkäytön lisääminen on tärkeää.  

Closing Loops -varaston uudelleenkäytettävät liimapuut tulevat Tampereelta. Kuva: Saarela, J., Saarela, M., Järvelä, H. & Lehto, A. Aalto-yliopisto, Arkkitehtuurin laitos.

Kiertotalouden klusteriohjelma on kehittänyt yhdessä eri toimijoiden kanssa menetelmiä uudelleenkäytettävien rakennustuotteiden kelpoisuuden selvittämiseen. Klusteriohjelma on toteuttanut erilaisia pilotteja ja hankkeita rakennusosien ehjänä purkuun ja uudelleenkäyttöön liittyen.  

“Rakennusosien uudelleenkäyttö ja kelpoisuuden selvittäminen on usein koettu jopa mahdottomaksi, jonka takia niiden potentiaalia ei ole päästy kunnolla hyödyntämään. Tämän vuoksi menetelmiä on tärkeää testata käytännössä. Pilotin tarkoituksena on edistää rakennusosien uudelleenkäytön siirtymistä osaksi kaupungin normaaleja rakentamisen prosesseja”, sanoo arkkitehti Eeva Jalovaara kiertotalouden klusteriohjelmasta.   

Tutkimusta tarvitaan lisää 

Aalto-yliopisto toimii rakennuksen pää- ja arkkitehtisuunnittelijana sekä johtaa tutkimushanketta. Hankkeessa tutkitaan materiaalien uudelleenkäytön vaikutusta suunnitteluprosessiin, rakennusmateriaalien kelpoisuuden hyväksyttämistä sekä kustannuksia ja hiilijälkeä. 

“Kiertotalous on megatrendi ja kiertotalousrakentaminen kantava teema tutkimuksessa, mm. meillä arkkitehtuurin laitoksella. Mutta fakta on, että tutkimus tarvitsee huomattavasti enemmän empiriaa ja kiertotalousrakentamisen konkreettisia esimerkkejä”, sanoo Aalto-yliopiston apulaisprofessori Antti Lehto

Toteutettavan rakennuksen kautta saadaan realistista ja tarkkaa tietoa rakentamisen kiertotalouden käytännöistä. Rakennus valmistuu toukokuussa 2025. Käyttöönoton jälkeen rakennus toimii edelleen tutkimuskohteena, mm. uudelleenkäytettyjen materiaalien säänkeston ja sisäilman osalta. 

Varaston rakennuttajana toimii Helsingin kaupunki, ja se tulee valmistuttuaan Helsingin liikuntapalvelujen käyttöön sisältäen lämpimän huoltohallin sosiaalitiloineen. Varasto tulee korvaamaan aiemman väliaikaisen konttiratkaisun.  

Lue lisää:

Lisätietoja

Lari Sirén, projektipäällikkö, Helsingin kaupungin kiertotalouden klusteriohjelma, lari.siren@hel.fi 

Antti Lehto, apulaisprofessori, Arkkitehtuurin laitos, Aalto-yliopisto, antti.lehto@aalto.fi

Jean Toljander, projektipäällikkö, Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimiala, jean.toljander@hel.fi  

*Lähde: ympäristöministeriö.