Vaihtoehdot betonille kiinnostavat: huhtikuun keskustelutilaisuus saa jatkoa syksyllä

Helsingin kaupungin kiertotalouden klusteriohjelma järjesti keskustelutilaisuuden vähähiilisistä ja vaihtoehtoisista betonituotteista Helsingin kaupunkiympäristötalossa huhtikuun lopulla. Tilaisuus keräsi sekä betonialan yrityksiä että Helsingin ja muiden kaupungin asiantuntijoita tutustumaan betoninkaltaisten tuotteiden käyttömahdollisuuksiin ja hankintaan.

Tilaisuudessa kuultiin yritysten esityksiä vaihtoehtoisista betonituotteista, joita voidaan käyttää kaupunkiympäristössä perinteisten sementtipohjaisten sijaan. Osallistujien kesken käytiin vilkasta keskustelua ja on selvää, että aihe on ajankohtainen ja kiinnostava kaupunkien hankkijoille ja muille alalla toimiville.

Keskustelussa todettiin, että uudenlaisia materiaaleja on mahdollista hankkia ja niiden käyttöön kohdistuu paljon kiinnostusta. Se, miten kilpailuttaminen ja vertailu perinteisempiin materiaaleihin voidaan järkevimmällä tavalla tehdä, vaatii kuitenkin vielä työtä. Esimerkiksi hankintalaki tuo omat haasteensa kuvioon ja jatkokeskustelu aiheesta sovittiinkin tulevalle syyskuulle.

Syksyllä tarkoituksena on jatkaa etenkin juridisten haasteiden perkaamista ja betoninkaltaisten tuotteiden hankkimisen parhaiden käytäntöjen löytämistä. Voit olla meihin yhteydessä, jos mieleesi tulee tahoja tai henkilöitä, joita tulisi saada mukaan keskusteluun, tai jos sinulla on ehdottaa konkreettisia keskustelun aiheita syyskuun tilaisuuteen. Tarkempi ajankohta ilmoitetaan myöhemmin.

Tilaisuudessa kuullut esitykset

Betoninkaltaisten tuotteiden käyttö ja hankkiminen
Olli-Pekka Aalto, Helsingin kaupunki

Infraympäristökohteiden kustannus- ja määräanalyysi: Betonin lisäluokittelut + päästölaskenta
Tero Niemi, Ramboll

Case sullottu maa: Esimerkkejä ja ajatuksia uusiomateriaalien ja sullotun maan tekniikan käytöstä infra- ja talonrakentamisessa
Leena Korkiala-Tanttu, Aalto-yliopisto & Juha Forsman, Ramboll

Reitti vihreään rakentamiseen – Geoprime-ratkaisut ja tuotteet
Betolar, EcoFurn, JA-KO Betoni

From Waste to Re-Usable Raw Materials – Waste Mineral Wool Processing
Antti Häggman, EcoUp

Pilottituotteita kaupunkirakentamiseen geopolymeerikomposiitista
Terhi Jantunen, Lappeenrannan kaupunki

Building the Foundation for Greener Cities
Verneri Välimaa, Carbon Limit

Kaipaatko lisätietoa?