Hyperlokaali sääennuste rakennuksen energiansäästön välineenä

Rakennukset kuluttavat noin kolmasosan käytetystä energiasta. Kokeilemalla selviää, voivatko Vaisalan hyperlokaalit sääennusteet kehittää modernia talotekniikkaa Helsingissä ja saavuttaa merkittäviä säästöjä.

Käytetystä energiasta 30 prosenttia kuluu rakennuksiin, ja rakennuksiin käytetystä energiasta noin 40 prosenttia kuluu tilojen lämmitykseen ja jäähdytykseen. Miten rakennusten suurta energiankulutusta sitten voisi pienentää? Kiinnostus aiheeseen sai Vaisalan ja Business Helsingin yhdistämään voimansa kokeilualustatoiminnan merkeissä. Selvitämme, minkä verran paikallisen sääennusteen avulla voidaan säästää rakennuksen energiankulutuksessa. Sääasemakokeilussa ovat mukana myös Eeneman, Bravida ja Platform of Trust.

– Helsingin kaupunki on mukana hallinnoimassa kahtatuhatta rakennusta, joista se omistaa 650. Jos kokeilulla saadaan säästöjä, tämä ratkaisu voitaisiin ottaa laajastikin käyttöön kaupungissa. Kokeilu tukee selvästi Helsingin tavoitteita vihreää siirtymää kohti, iloitsee Osmo Mattila Business Helsingin innovaatiopalveluista.

Vaisala on säänmittauksessa pioneeri ja konkari maailmanlaajuisesti: yhtiöllä on paljon tietoa siitä, mitä pitäisi mitata, millä metodeilla, ja miten saadulla tiedolla voidaan parantaa sääennusteiden tarkkuutta. Lämmityksen ja ilmastoinnin tarve taas on johdannollinen säästä. Jos laitteiden toimintaa rakennuksissa voisi ohjata reaaliaikaisesti ja sääennustemallien avulla, voitaisiin energiaa käyttää juuri oikea tarvittava määrä – ja siten säästää.

– Paremmat ja tarkemmat sääennusteet voivat olla iso apu rakennuksiin käytettävän energian vähentämisessä, ja niillä voi olla merkittävä positiivinen vaikutus, summaa Juuso Pokkinen, Vaisala Xweatherin tuotemarkkinointipäällikkö.

Vaisala Xweather yhdistää Vaisalan maailmanluokan anturiteknologian sekä alan tarkimman säämallinnuksen ja -datan. Se tarjoaa ratkaisuja palveluna, jolla yritykset voivat optimoida liiketoimintaansa vastuullisesti tulevaisuuden turvaamiseksi. Kokeilemamme Xweatherin ratkaisu, Wx Beacon, hyödyntää tekoälymallia, joka tarkentaa yleisistä sääennustemalleista saatavaa tietoa rakennuskohtaiseksi.

Kokeilu käyntiin

Kokeilualustaksi valikoitui muussakin innovaatiotoiminnassa aktiivisesti mukana ollut Metropolian ammattikorkeakoulun Myllypuron kampus. Jos kokeilun tuloksia voi hyödyntää muissakin rakennuksissa, energiaa saataisiin yhteensä säästettyä merkittävästi.

– Esimerkiksi yksi asiakkaamme Suomessa onnistui avullamme vähentämään isoja virheitä lämpötilaennusteissa jopa 70 % ja parantamaan keskimääräistä ennusteen tarkkuutta 36 % verrattuna markkinoiden toiseksi parhaaseen vaihtoehtoon. Tämänkaltaiset tulokset ovat mahdollisia jopa Suomessa, jossa rima on korkealla jo nyt erinomaisen julkisen sääinfrastruktuurin takia, kehuu Pokkinen.

Hyperlokaali sääasema on futuristisen näköinen ja yllättävän pieni. Sen asennus Metropolialla onnistui noin varttitunnissa. Varsinainen taika tapahtuu seuraavien viikkojen, kuukausien ja vuoden 2024 aikana, kun sensori kouluttaa itseään ja alkaa välittää tärkeää paikallista säädataa – ja myös tekemään ennusteita.

– Tämä on ”plug-and-play”-sääsensori nimeltään TempCast, joka tuottaa paikallisen ennusteen rakennukselle osana Wx Beacon -ratkaisua. Wx Beacon on antaa periaatteessa mille tahansa toimijalle pääsyn laadukkaampiin sääennusteisiin mihin tahansa sijaintiin. Ratkaisu on nopea ja helppo, ja se tuottaa tarkempaa mittaustietoa, kertoo Pokkinen.

TempCast käyttää samoja hyväksi todettuja mittausteknologioita kuin meteorologit maailmanlaajuisesti, mutta on nyt täysin langaton, toimii akulla ja on jatkuvasti yhteydessä Xweatherin pilvialustaan, jossa Vaisalan säämalleja ajetaan. Lopputuloksena on sääennuste, joka on vertaansa vailla.

– Odotamme innolla tuloksia. Kokeilun tulokset ja siitä saatava palaute auttavat meitä viemään ratkaisun nopeammin myös kansainvälisille markkinoille, innostuu Pokkinen.

Testbed Helsinki kannustaa innovaatioihin

Business Helsingin kokeilualustatoiminnan hanke Testbed Helsinki saa Pokkiselta kehuja:

– Oikeiden kumppaneiden kanssa aidossa ympäristössä testaaminen on erityisen tärkeää, kun kehitetään uusia ratkaisuja. Testbed Helsinki on kukoistavan kaupunkiympäristön luomista, ja se kannustaa aktiivisesti kokeilemaan ja innovoimaan, ja sitähän me tässä teemme. Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten kaupunki voi aktiivisesti ajaa innovaatioita eteenpäin tarjoamalla ainutlaatuisen alustan yrityksille ja TKI-toimijoille, jotta ne voivat muuttaa ideansa todeksi ja samalla parantaa helsinkiläisten hyvinvointia.

Myös Metropolian ammattikorkeakoulun teknologiapäällikkö Harri Hahkala on mukana positiivisin mielin:

– Metropolian ammattikorkeakoulu on panostanut voimakkaasti älykkään rakentamisen ja toimivan kaupungin opettamiseen ja kehittämiseen. Jotta rakennettu ympäristö voisi toimia optimoidusti, tarvitaan myös tarkkaa ja paikallista ennustedataa. Odotan innolla tämän yhteistyöryhmän kokeilujakson tuloksia!

Kuvat: Vesa Laitinen

Kaipaatko lisätietoa?

  • Osmo Mattila

  • Projektipäällikkö
    Yritysyhteistyö, uudet palvelut
    Helsingin kaupunki
    Business Helsinki, innovaatiopalvelut