Lupaavaa energiansäästöä hyperlokaalilla sääennusteella
Käytetystä energiasta 30 prosenttia kuluu rakennuksiin, suurilta osin lämmitykseen ja jäähdytykseen. Rakennuksen energiansäästöä tavoittelevan hyperlokaalin sääaseman kokeilumme ensimmäiset tulokset ovat täällä.
Muistatko hyperlokaalin sääaseman kokeilumme? Vaisala Xweatherin TempCast-sensori on “kouluttanut” itseään Metropolian Myllypuron kampuksen katolla lokakuusta 2023 lähtien. Kokeilun ensimmäisessä vaiheessa sensori keräsi paikallista säädataa, jonka avulla luodaan parempaa rakennuskohtaista sääennustetta, jota on hyödynnetty rakennuksen patterilämmityksessä helmikuusta 2024 alkaen.
Tuoreet tulokset osoittavat, miten paljon potentiaalia hyperlokaaleilla sääennusteilla on rakennuksen energiansäästölle. Kilpailevaan säämalliin verrattuna Vaisala Xweatherin uudella ja innovatiivisella teknologialla on säästetty energiaa 2,8% (7,64 MWh) vain kahdessa ja puolessa kuukaudessa. Nyt optimoidut patterit kattavat noin neljäsosan rakennuksen lämmityksestä. Kokeilun toisessa vaiheessa paikallinen ja tarkka sääennustedata ohjaa myös ilmalämpöpumppua sekä lattialämmitystä, minkä odotetaan parantavan syksyllä saatavia seuraavia tuloksia entisestään.
Kokeiltu ratkaisu on skaalautuva. Kokeilun oppeja voitaisiin siis hyödyntää laajemminkin esimerkiksi Helsingin kaupungin hallinnoimissa rakennuksissa, joita on yhteensä 2000.
Yhteistyöllä kohti energiansäästöä
Vaisala Xweatherin lisäksi kokeilussa ovat mukana Eeneman Oy, Bravida, Platform of Trust ja Metropolia Ammattikorkeakoulu. Metropolian teknologiapäällikkö Harri Hahkala on innoissaan kokeilusta:
– Hyperlokaalin sääaseman kokeilussa on testattu, opittu ja optimoitu yhdessä tekemällä. Syksyllä alkavassa kokeilun toisessa vaiheessa pääsemme tutkimaan tämän uuden teknologian täyttä potentiaalia. Tulokset vaikuttavat jo nyt lupaavilta ja odotan innolla ideoita siitä, miten kokeilun tuloksia voitaisiin hyödyntää laajemminkin energiansäästössä ja uusissa yritysyhteistyö- ja tutkimushankkeissa, iloitsee Hahkala.