Mannerheimintien työmaalla viherseinäkkeet piristävät katukuvaa ja kaupunkiluontoa

Mannerheimintien peruskorjauksessa kokeillaan kesällä 2025 vehreitä työmaa-aitoja, joilla pyritään muun muassa parantamaan kaupunkitilan viihtyisyyttä ja ympäristön hyvinvointia.

Mannerheimintien ja Linnankoskenkadun risteyksessä vastassa on kivikasoja, muoviin pakattujen materiaalien pinoja, työkoneita – eli tyypillinen työmaamaisema. Katse hakeutuu kuin huomaamatta viehättäviin vehreisiin työmaa-aitoihin. Kiinnostava ruosteenvärinen teräsaita betonirungolla pursuaa erilaisia kauniita kasveja. Mistä on kyse?

Helsingin kaupungin tarjouskilpailussa haettiin kokeiluun ratkaisuja, jotka voisivat soveltua viihtyisyyden parantamiseen työmaa-alueiden läheisyydessä. Kokeilun tavoitteena on myös tutkia työmaa-aitamaisten viherrakenteiden ympäristöhyötyjä. Toteutamme kokeilun yhteishankintana Kaupunkiympäristön toimialan Ympäristöpalveluiden ja Kehittämis- ja digitalisaatiopalveluiden sekä Kaupunkiliikenne Oy:n kanssa. Ratkaisun täytyi olla työmaaympäristöön sopiva ja turvallinen sekä ympäristönäkökulmasta järkevä.

Kokeiltavaksi valittiin InnoGreenin ja WSP Finland Oy:n työmaa-aidan tavoin toimiva viherseinäke. Tätä vehreää työmaa-aitaa voi siirrellä vapaasti työmaan eri tarpeisiin, sillä modulaarisessa rakenteessa on trukkikiinnityskohdat ja aukot nostokoukuille. Seinäkkeen kasvit paitsi lisäävät viihtyisyyttä, myös houkuttelevat ja ravitsevat pölyttäjiä. Kasveiksi on valittu peittäviä, nopeasti kasvavia ja kasvukauden eri ajankohtiin sopivia lajeja, jotka voivat reheväksi kasvaessaan suojella myös työmaan pölyltä ja melulta: köynnöksiä, perennaa, peittopajua. Kokeilun oppeja on tarkoitus soveltaa laajemminkin kaupunkien vihersuunnittelussa.

– Kasvillisuuden lisääminen kaupunkikuvaan on tärkeää monesta näkökulmasta. Se on ennakoivaa varautumista muuttuvaan ilmastoon. Monimuotoiset ja eläinlajistollekin hyödylliset viherrakenteet luovat viihtyisyyttä kaupungissa ja sitovat hiiltä ilmakehästä. Kokeilun oppien avulla voi saada jatkoideoita siitä, miten viherrakenteilla voisi myös esimerkiksi vähentää rankkasateiden haittavaikutuksia ja liikenteen melua, kertoo rakennetun ympäristön innovaatiotoiminnan erityissuunnittelija Mikko Martikka, ja jatkaa:

– Tällaisia innovatiivisia siirreltäviä rakenteita voi kätevästi hyödyntää remonttien edetessä kaduilla eri kohdissa. Yritykset saavat kokeilusta tietoa siitä, mitä ominaisuuksia kaupunkitilan vehreiltä ratkaisuilta tarvitaan, mikä auttaa tuotekehityksessä.

Tuotekehitysideoita, yritysyhteistyötä ja parempaa kaupunkiympäristöä

Kokeilut aidossa kaupunkiympäristössä ovat oiva tilaisuus yrityksille testata tuotteidensa ja palveluidensa toimivuutta käytännössä.

– Haluamme lisätä viihtyisyyttä ja vehreyttä kaupungissa. Esimerkiksi tällainen valtava katuremontti on tilapäinen, mutta melko pitkäaikainen ja melko epämiellyttävä kaupunkitila, jossa on varaa parantaa viihtyisyyttä. Kokeilussa testataan täysin uutta, tähän tarkoitukseen suunniteltua tuotetta, joten jo tässä vaiheessa voi sanoa kokeilun vauhdittaneen tuotekehitystämme, kertoo Mikko Sonninen InnoGreeniltä.

Mannerheimintiellä kokeiltavat viherseinäkkeet ovat InnoGreenin ja WSP Finland Oy:n yhteistyön tulosta. Yritysten yhteistyö alkoi vuonna 2023 toteutetun viherseinäkekokeilumme aikana ja on jatkunut nykyhetkeen saakka.

– Kokeilualustatoiminta on otollinen tilaisuus löytää muista yrityksistä yhteistyökumppaneita. Yhteistyö oli ehdoton edellytys toimivan tuotteen suunnittelulle: kummallakin yrityksellä on juuri oman alansa erityisosaamista, ja täydensimme toisiamme hyvin. Odotamme innolla tämänkin kokeilun tuloksia ja oppeja, summaa Sonninen.

Kuvat: Jonna Öhrnberg, Ella Niemi

Kaipaatko lisätietoa?

  • Mikko Martikka

  • Erityissuunnittelija
    Kestävät ja älykkäät kaupunkiratkaisut
    Helsingin kaupunki
    Business Helsinki, innovaatiopalvelut