Viherseinäkekokeilulla parempi ääniympäristö ja enemmän vihreää

Vehreät meluseinäkkeet ilahduttivat kaupunkilaisia Helsingin keskustassa kesällä 2023. Monialaisen kokeilun tavoitteena oli muun muassa parantaa viihtyisyyttä ja vähentää melusaastetta. Tulokset kertovat viherseinien monista hyödyistä osana kaupunkitilaa.

Tiivis kaupunkiympäristö, josta löytyy hiljaisempia ja viihtyisämpiä vihertaskuja – Business Helsinki ja kaupunkiympäristön toimiala yhdistivät voimansa tämän vision toteuttamiseksi. Järjestimme innovaatiohaasteen, jonka voittajat pääsivät näyttämään taitonsa viherseinäkekokeilussa.

Kokeilun tavoitteena oli muun muassa

  • parantaa kaupunkitilan viihtyisyyttä
  • luoda parempaa ääniympäristöä
  • lisätä biologista monimuotoisuutta
  • houkutella pörriäisiä
  • säännellä mikroilmastoa
  • toteuttaa erilaisia mittauksia ja
  • kerätä asukkaiden kokemuksia viherseinistä.

Erottajanaukion seinäkkeen suunnittelusta ja toteutuksesta vastasivat yhdessä InnoGreen, Parkly ja WSP, joista jokainen toi mukanaan oman erityisosaamisensa esimerkiksi viherratkaisujen suunnittelun, modulaaristen kalusteiden sekä rakennetun ympäristön suunnittelun osalta. Korkeavuorenkadun seinäkkeen suunnitteli ja toteutti Wau Efekti.

— Osallistuminen pilottiin toi yrityksellemme tärkeää tietoa siitä, miten ratkaisu toimii aidossa kaupunkiympäristössä. Käyttäjiltä kerätty palaute auttaa meitä kehittämään ratkaisua eteenpäin. Monialainen yhteistyö oli kiinnostavaa ja sujuvaa ja kaikkien sitoutuminen kokeiluun oli rohkaisevaa. Kokeilu herätti kiinnostusta laajasti ja on hieno referenssi meille. Uudenmaan liiton Parkly Oy:lle myöntämässä vuoden start up -yritys -palkinnossakin nostettiin esiin aktiivinen kokeiluihin ja kaupunkikehittämiseen osallistuminen, kertoo Päivi Raivio Parklylta.

Yhteistyöllä menestyksekkäisiin tuloksiin

Kyselyiden perusteella helsinkiläiset arvostavat suuresti sitä, että kaupunki panostaa yleisten alueiden viihtyisyyteen, luo uusia oleskelu- ja kohtaamispaikkoja ja lisää vehreyttä tiiviisti rakennettuun ympäristöön. Mittauksissa havaittiin, että vehreä meluseinäke vaimensi melua autojen ja raitiovaunujen ohiajoissa keskimäärin noin 7 dB verran seinäkkeen takana istumakorkeudella ja noin 5 dB seinäkkeen takana maassa. Pölyttäjät viihtyivät seinäkkeillä, ja seurannassa havaittiin useita eri lajeja, esimerkiksi erakkomehiläisiä. Kaikki tulokset löytyvät kokeilun loppuraportista.

— Tämä kokeilu oli erinomainen esimerkki yhteistyön voimasta. Testbed Helsingistä saimme kaupunkiympäristön toimialalla virinneelle idealle apua sekä kokeilun muotoiluun, hankintaan että toteutukseen. Ja tärkeää oli tietysti myös se, että saimme mukaan innokkaita ja innovatiivisia yrityksiä, jotka lähtivät kanssamme kehittämään ja rakentamaan näitä uudenlaisia monihyödyllisiä viherratkaisuja, iloitsee johtava ympäristöasiantuntija Jenni Kuja-Aro.

Vehreillä meluseinäkkeillä on selvästi potentiaalia, ja ne sopivat hyvin luomaan ääniympäristöltään viihtyisämpiä taskuja kaupunkiympäristöön. Kokeilun pohjalta Helsingin kaupunki kehittää vehreiden meluseinäkkeiden käyttöä kaupunkitilassa edelleen.

Kuvat: Vesa Laitinen, Ella Niemi

Kaipaatko lisätietoa?

  • Petteri Huuska

  • Innovaatioagentti
    Rakentaminen, energiatehokkuus
    Helsingin kaupunki
    Business Helsinki, innovaatiopalvelut
  • Mikko Martikka

  • Erityissuunnittelija
    Kestävät ja älykkäät kaupunkiratkaisut
    Helsingin kaupunki
    Business Helsinki, innovaatiopalvelut