Kolminkertainen kokeilumenestys

Kekseliäät arkea parantavat ideat, uteliaan rohkea heittäytyminen sekä liiketoiminnalliset tavoitteet ajoivat Fibion Oy:n kokeilualustatoimintamme pariin – jopa kolme kertaa. Mutta miten kokeiluun osallistuminen käytännössä toimii ja mitä hyötyä siitä on yritykselle?

”Testbed” on käytännössä testaamista, kehittämistä ja opettelua. Kokeilualustatoiminnan yksi eduista onkin, että se ei ole yksinomaan täysin valmiille tuotteille ja palveluille tarkoitettu.

–  Olemme lähteneet mukaan suoraan sanottuna keskeneräisillä konsepteilla. Kokeilualustatoiminta on nimensä mukaisesti kokeilua ja heittäytymistä, ja olemmekin lähteneet tarjoamaan palveluita, jotka ovat meille itsellemmekin uusia, ja joita emme olisi vielä pystyneet markkinoille laittamaan. Tässä on saanut kokeilla avoimin mielin, ilman pakkoa päästä joihinkin tiettyihin tuloksiin, intoilee Arto Pesola, yksi Fibionin perustajista.

Kokeilualustakonkarin vinkki on, että on tärkeää ja hyödyllistä miettiä myös sitä, mitä lisäarvoa oman yrityksen kokeilulla voi tuottaa Helsingin kaupungille. Pohdinnan jälkeen Fibion haki mukaan innovaatiohaasteeseemme.

–  Hakemuksen täyttäminen oli helppoa, vaikka oli siinä oma jumppaamisensa. Se oli meille sama hyvä harjoitus: miten me sanoitamme ja konseptoimme palvelumme? muistelee Pesola.

Nuori yritys pääsi osallistumaan pitchaustilaisuuteemme ja tuli valituksi kokeiluun.

–  Kaikki tapahtui napakasti ilman tarpeetonta viivettä. Itsellemme tuli kyllä valinnan jälkeen hieman kiire – yhtäkkiä oli vaikka mitä asioita hoidettavana ja ratkaistavana. Miten me ihan oikeasti saamme tämän tuotteen toimitettua? Aikataulu oli onneksi sopivan joustava.

Tutkijoista yrittäjiksi

Fibionin tarina alkoi akateemisessa maailmassa, kun Pesola ja Fibionin toinen perustaja Olli Tikkanen työstivät väitöskirjojaan, aiheena istumisen vähentämisen terveyshyödyt. He miettivät usein yhdessä, miten heidän ideoitaan ja tutkimustuloksiaan voisi hyödyntää käytännössä. Fibion Oy perustettiin vuonna 2014.

– Meillä on superhyvä tiimi. Olemme hämmästyttävän hyvin pystyneet yhdistämään tutkimusta ja yritystoimintaa, Pesola hykertelee.

Aina näiden kahden yhdistäminen ei tosin ole tuntunut helpolta. Vahvasti tutkijataustaiset perustajat olivat kokemattomia yritystoiminnassa. Markkinoista sekä asiakkaiden toiveista he eivät tietäneet paljoakaan. Kokeilut ovat olleet tukena tässäkin asiassa.

– Suunnittelimme ja hitsasimme kokeiluun saatetut tuotteet itse, mutta kokeilun aikana meitä ohjattiin tarpeen mukaan uuteen suuntaan. Sekä kokeilujen aikana että niiden jälkeen olemme saaneet tärkeää palautetta, kertoo Pesola.

Loppukäyttäjiltä saatu palaute on auttanut kehittämään tuotteita ja palveluja eteenpäin. Myös verkostoitumisesta on ollut hyötyä.

–  Kaikista tärkeintä on ollut luoda kontakteja ja asiakkaita. Jos ilman kokeiluja olisimme lähteneet etsimään loppukäyttäjiä ihan nollasta, työhön olisin mennyt helposti kauan. Tässä saatiin tuloksia vähän niin kuin sormia napsauttamalla, hehkuttaa Pesola.

Terveysteknologiayritys Fibion haluaa profiloitua myymään osaamista, ei pelkästään tuotetta. Se tuottaa fyysisen aktiivisuuden ja istumisen mittaamisen teknologiaa.

–  Meidän ydinosaamisemme on datan analysoinnissa ja visualisoinnissa, minkä kautta saamme vahvaa ymmärrystä sisällöstä. Osaamme nähdä ja kommunikoida, mitä istuminen tekee terveydelle, selittää Pesola ja jatkaa:

– Teemme paljon yhteistyötä terveysteknologiayritysten kanssa. Niillä voi olla hyvä teknologia, mutta ei analytiikka- ja sisältöosaamista fyysisen aktiivisuuden parissa. Esimerkiksi työhyvinvoinnin sektorilla taas yritämme kartoittaa, pystymmekö erityyppisissä palvelumalleissa käyttämään meidän teknologiaamme ja osaamistamme. Meillä on todella erityyppisiä asiakkaita: yhtenä päivänä asiakkaanamme on kansainvälinen tutkimuslaitos, toisena taas tuotteitamme käytetään poliisikoirien tai hevosten aktiivisuuden mittaamiseen, kertoo Pesola.

Fibionin kolme kokeilua pähkinänkuoressa

”Todella mahtavaa yrityksen näkökulmasta”

Yhteistyö Testbed Helsingin kanssa on fibionilaisten mielestä ollut välitöntä, ketterää, notkeaa, hyvää ja helppoa. Helsingin kaupungin kokeilualustatoiminta koetaan käytännönläheisenä ja systemaattisena. Mutta onko kokeilualustatoiminnassa tullut haasteita vastaan?

– Haasteita en keksi muita, kuin meidän omiamme, naurahtaa Pesola.

Tosin joskus kokeilujen jälkeen on tullut tyhjä olo – mitä seuraavaksi? Miten innovaatio sekä kokeilun opit saadaan nyt täytäntöön?

– On ymmärrettävää ja ihan reilu peli, että kun kokeilualustatoiminta on ollut niin mahtava mahdollisuus jo itsessään, että sen jälkeen pallo siirtyy meille: miten kokeilun kokemukset hyödynnetään, ja miten jatkamme myyntiä ja markkinointia, pohdiskelee Pesola.

Fibionin arkiliikunnan asiantuntija Sini Lindqvist on huomannut, että menneet kokeilut ovat läsnä nykyhetkessäkin.

– Kokeilu tarjoaa paljon hyviä mahdollisuuksia tulevaan. Yhtä kokeilua varten suunnittelimme uuden käyttöliittymän, jota olemme päätyneet käyttämään myös monissa muissa projekteissa. Saatuja oppeja voi siis hyödyntää paitsi kyseisen tuotteen tai palvelun, myös yrityksen muun toiminnan kannalta, pohtii Lindqvist ja jatkaa hymyillen:

­– Helsingillä on upea erityisasema tietynlaisena suunnannäyttäjänä ja benchmarkkaajana. On ollut todella hienoa, että olemme päässeet tekemään kanssanne yhteistyötä.

Kaupunki kokeilualustanasi?

Yritykset ja TKI-toimijat voivat ehdottaa kaupungille oman ratkaisunsa kokeilua. Käsittelemme ehdotuksia säännöllisesti ja pyrimme vastaamaan niihin mahdollisimman pian. Ehdotukset käsitellään luottamuksellisesti.

Kaipaatko lisätietoa?

  • Roope Töllikkö

  • Projektipäällikkö
    KauKo – Kaupunkiympäristöt Kokeilualustana hyvinvointi-innovaatioille
    Helsingin kaupunki
    Business Helsinki, innovaatiopalvelut