Helsingin kaupunki kutsuu Aalto-yliopiston arkkitehtuurin ja rakennustekniikan opiskelijat suunnittelemaan puretuista rakennusosista uusia varastoja

Lokakuussa käynnistyneessä Closing Loops -opiskelijakilpailussa etsitään konseptia ulkoliikuntapaikkojen varastorakennukselle, joka rakennetaan Helsingin kaupungin purkukohteista syntyvistä rakennusmateriaaleista ja -osista. Tavoitteena on kehittää Helsingin kiertotalouden mukaista hiilineutraalia rakentamista.

Kiertotalouden mukaisessa rakentamisessa käytetään mahdollisimman vähän neitseellisiä luonnonvaroja. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi puretun rakennuksen hyödyntämistä uudella tavalla. Closing Loops -kilpailussa tavoitteena on suunnitella helsinkiläisille liikuntapaikoille kylmä varastorakennus, jossa käytetään rakennusosia, kuten betonielementtejä ja ontelolaattoja, kaupungin omista purkukohteista.  

Kilpailussa etsitään elinkaareltaan vähähiilistä, resurssipihiä sekä arkkitehtonisesti laadukasta ja toiminnallista kokonaisuutta. Ehdotuksia kilpailuun voivat tarjota Aalto-yliopiston kandidaatti- ja maisterivaiheen arkkitehtuurin ja rakennustekniikan opiskelijat. Suunnittelukilpailu toteutetaan Helsingin kaupungin ja Aalto-yliopiston yhteistyönä. 

”Opiskelijakilpailun avulla opimme käytännössä, millaisia rakennusosien uudelleenkäyttöön liittyviä kysymyksiä on vielä ratkaistavana. Kilpailu tuottaa tietoa rakennusosien ehjänä purkamisen ja uudelleenkäytön suunnittelusta, kustannuksista ja eri työvaiheissa vaadittavasta osaamisesta,” kertoo arkkitehti Eeva Jalovaara Helsingin kaupungin kiertotalouden klusteriohjelmasta.  

Kilpailulla haetaan monistettavaa ratkaisua korvaamaan Helsingin liikuntapaikoilla väliaikaisesti varastoina käytettäviä merikontteja, jotka eivät nykyisellään tarjoa riittäviä varastotiloja erilaisille työkoneille ja välineille. Ensimmäinen uusi varasto rakennetaan seuraavan puolentoista vuoden aikana.

Opiskelijakilpailun ehdotukset esitellään verkossa 1.2.–2.3.2023.

Tutustu kilpailutöihin täällä

Kilpailun tulokset julkistetaan 2.3.2023.  

Purkumateriaalin saatavuuteen ja uudelleenkäyttöön liittyviä kysymyksiä ratkotaan kiertotalouden klusteriohjelmassa kokeilujen ja pilottien avulla. Opiskelijakilpailu on yksi klusteriohjelman hankkeista, jossa on mukana yhteistyökumppaneita kaupungin eri toimialoilta. 

Tutustu kilpailuohjelmaan ja liitteisiin täällä

Kaipaatko lisätietoa?

  • Eeva Jalovaara

  • Erityissuunnittelija, arkkitehti
    Kiertotalouden klusteriohjelma
    Helsingin kaupunki
    Business Helsinki, innovaatiopalvelut