Kiertotalousklusterin innovaatiohaaste toi viisi uutta ratkaisua pilotoitavaksi
Helsingin kiertotalouden klusteriohjelma käynnisti syyskuussa Motiva Servicesin kanssa innovaatiohaasteen, jolla haettiin uusia rakentamisen kiertotaloutta vauhdittavia ratkaisuja. Yhteensä 13 yritystä esitteli pilottiehdotuksensa demopäivässä.
Syksyn innovaatiohaasteella haettiin tuotteita tai palveluita, jotka edistävät rakennusosien tai materiaalien uudelleenkäyttöä. Haasteeseen osallistuneet yritykset saivat marraskuussa asiantuntijoiden sparrausta pilottiehdotustensa jatkokehittämiseen ja lopulliset ratkaisut esiteltiin yleisölle ja tuomaristolle joulukuun demopäivässä.
Tuomariston odotukset lunastettiin ja esitettyjen pilottiehdotusten taso arvioitiin erittäin korkeaksi. Lopulta palkintosijoille ylsi jopa seitsemän yritystä, jotka toteuttavat viisi pilottia Helsingin kiertotalousklusterin kanssa 2024 aikana.
– Demopäivässä kuultiin todella tasokkaita pilottiehdotuksia. Ala on kehittynyt nopeasti parin viime vuoden aikana ja yritykset vievät rohkeasti kiertotaloutta eteenpäin omassa toiminnassaan. Tässä innovaatiohaasteessa pilotit valittiin innovatiivisuuden, sitoutuneisuuden ja toteutettavuuden perusteella, kertoo Helsingin kiertotalousklusterin projektipäällikkö Mira Jarkko.
Palkitut pilottiehdotukset
Jaetulle ensimmäiselle sijalle pääsi Kiilto Family Debonding on Demand -menetelmällä, joka mahdollistaa liimaamalla kiinnitettyjen laattojen ehjänä irrottamisen.
Jaetun ensimmäisen sijan nappasivat lisäksi ZupplySite ja Spolia Design, jotka yhdistävät pilotissaan digitaalisen kiertotalousalustan ja käytännön osaamisen rakennusosien uudelleenkäytöstä.
Toiselle sijalle sijoittuivat Materialisting alustallaan, joka auttaa tekemään kestäviä rakennus- ja pintamateriaalivalintoja, sekä Saint-Gobain Ecophon, joka aikoo pilotoida akustiikkalevyjen uudelleenkäyttöprosessia.
Toisen sijan jakoivat myös Studio MPRA Arkkitehdit ja Make a BIM, joiden tuomaristo toivoi lyöttäytyvän yhteen tekoälyä hyödyntävien suunnittelutyökalujensa pilotoinnissa.
Erilaiset yritykset kehittämässä kiertotaloutta
Innovaatiohaasteella voidaan levittää tietoa markkinoilla olevista ratkaisuista ja auttaa yrityksiä kehittämään uutta. Kiertotalouden prosessit, osaaminen ja eri toiminnot kehittyvät kaupunkiympäristössä pilotoimalla. Tavoitteena on, että ratkaisut sopivat tulevaisuudessa erilaisille toimijoille, ei vain kaupungille.
Mira Jarkko on iloinen siitä, kuinka moninainen joukko yrityksiä tarttui haasteeseen. Pilottiehdotuksia saatiin Suomesta ja ulkomailta, niin startupeilta kuin pörssiyhtiöiltäkin. Osa tarjotuista ratkaisuista oli täysin digitaalisia, kun taas osa liittyi konkreettisiin rakennustuotteisiin. Yhteistä kaikille osallistuneille yrityksille on se, että jokainen haluaa olla mukana edistämässä rakentamisen kiertotaloutta.
Kiertotalousratkaisuja Vattuniemeen
Helsinki on kaupungin kokoinen kokeilualusta, jossa yritykset sekä TKI-toimijat kokeilevat ja kehittävät tuotteita ja palveluita kaupungin kanssa. Kiertotalousklusterin syksyn innovaatiohaaste liittyy tiiviisti Vattuniemen kehityshankkeeseen, jossa etsitään tapoja toteuttaa kiertotalouden mukaista purkamista ja materiaalikiertoa.
– Odotan innolla pilottien käynnistämistä yritysten kanssa. Pyrimme löytämään Vattuniemen kiinteistönomistajien ja kaupungin tarpeisiin mahdollisimman hyvin vastaavia ratkaisuja yhdessä kehittämällä, Mira Jarkko kiteyttää.
Innovaatiohaaste toteutettiin yhteistyössä Motiva Servicesin ja Vattuniemen kiinteistönomistajien kanssa. Pilottiehdotuksia Helsingin kaupungin ja Motiva Servicesin kanssa arvioivat Skanskan, Bonavan, SATOn, Kierivän, IdeaStructuran ja A-insinöörien asiantuntijat.
Helsingin kiertotalousklusteri jatkaa yhteistyötä demopäivässä palkittujen yritysten kanssa 2024. Ensisijainen pilotointikohde on Vattuniemi, mutta kaupunki voi tarvittaessa pilotoida ratkaisuja muissakin kohteissa.
Katso video innovaatiohaasteesta
Videolla kerrotaan innovaatiohaasteen etenemisestä ja kuullaan demopäivässä esitellyistä pilottiehdotuksista