Ota kiertotaloussuunnitelma käyttöön!

Kiertotaloussuunnitelmaan voidaan koota kaikki purettavan rakennuksen kiertotaloustoimet. Se auttaa hahmottamaan millaisia asioita pitää ottaa huomioon rakennusta purettaessa, jotta materiaalit saadaan kierrätettyä tai uudelleenkäytettyä mahdollisimman tehokkaasti.

Helsingin kiertotalouden klusteriohjelma on tehnyt yhdessä A-Insinöörien kanssa ohjeen purettavan kiinteistön kiertotaloussuunnitelman tekemiseen.

Kiertotaloussuunnitelman tarkoituksena on suunnitella rakennuksen purkujätteiden käsittely niin, että kierrätysaste voidaan maksimoida ja loppusijoitukseen päätyvän jätteen määrä minimoida esimerkiksi ehjänä purkamisella ja uudelleenkäytöllä. Tavoitteena on myös luoda käsitys uudenlaisten jätejakeiden toimituskanavista ja esittää kiertotaloutta edistäviä ehdotuksia esimerkiksi urakoiden kilpailutusehtoihin. 

Kiertotaloussuunnitelma on hankkeessa päivitettävä asiakirja, joka kuvaa kohteen suunnitellut kiertotaloustoimenpiteet. Suunnitelmapohjaan voidaan lisätä kiinteistöstä tehdyt tarvittavat selvitykset ja tutkimukset sekä listata kierrätettävät materiaalit, niiden määrät ja kohteet.

Rakennusosien uudelleenkäyttöä varten suunnitelmassa on ohjeistettu myös ehjänä purkamisen tilaamista ja aikataulutusta. 

Kiertotaloussuunnitelmaa esiteltiin Demotorstai-webinaarissa 16.5.2024.
Katso tallenne Helsinki-kanavalta >

Kuva: Sakari Röyskö, Helsingin kiertotalousklusteri

Kaipaatko lisätietoa?

 • Mira Jarkko

 • Projektipäällikkö
  Kiertotalouden klusteriohjelma
  Helsingin kaupunki
  Business Helsinki, innovaatiopalvelut
 • Eeva Jalovaara

 • Erityissuunnittelija, arkkitehti
  Kiertotalouden klusteriohjelma
  Helsingin kaupunki
  Business Helsinki, innovaatiopalvelut