Innovaatiotutkijat kehittävät neuvolan palveluja

Tänä vuonna sata vuotta täyttävä äitiys- ja lastenneuvola on pudottanut imeväis- ja äitiyskuolleisuuden ennätyksellisen alas, torjunut infektiotauteja ja tuberkuloosia, edistänyt kansanterveyttä, toteuttanut lasten rokotusohjelmaa, tarjonnut henkistä tukea perheille ja tarttunut yhä uusiin ajankohtaisiin haasteisiin. Millaisiin haasteisiin neuvolan tulee vastata tulevaisuudessa?

Helsingin kaupunki etsii ratkaisuja tulevaisuuden haasteisiin yhdessä Biodesign Finland -innovaatio-ohjelman kanssa. Helsingin kaupungin innovaatiorahaston, Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston, Metropolia-ammattikorkeakoulun ja Helsingin yliopistollisen sairaalan rahoittaman ohjelman innovaatiotutkijat Hanna Castrén-Niemi ja Annika Järvelin seuraavat kolmen viikon ajan neuvolan arkea ja tekevät havaintoja siitä, miten neuvolan toisen vuosisadan tarpeisiin voitaisiin vastata terveysteknologian keinoin.

Innovaatiotutkijat ovat olleet Kampin perhekeskuksessa 29.8.–2.9.2022 ja Kallion perhekeskuksessa 5.–9.9.2022. Viimeisen viikon 26.–30.9.2022 ohjelma täsmentyy kahden ensimmäisen viikon havaintojen perusteella. Kampin ja Kallion perhekeskuksissa asioivat saavat tarkempaa tietoa tutkimuksesta paikan päällä.

Havainnointijaksoihin perustuvia johtopäätöksiä ja toimenpide-ehdotuksia on luvassa keväällä 2023.

Kuva: Otto Olavinen

Kaipaatko lisätietoa?

  • Sanna Hartman

  • Erityissuunnittelija
    Terveys- ja hyvinvointipalvelut, Health Capital Helsinki -yhteistyö
    Helsingin kaupunki
    Business Helsinki, innovaatiopalvelut