Laakson sairaalassa kokeillaan avaruuteen suunniteltua robottia

Välkky-robotti hoitaa sairaalassa yksinkertaisia hoitotyön tehtäviä, kuten aterian tarjoilua, apuvälineiden siirtelyä, hiusten harjaamista ja esimerkiksi valojen sammuttamista ja sulkemista. Robotti voi mitata myös elintoimintoja, kuten pulssia, lämpöä tai happisaturaatiota. Kokeilun avulla selvitetään robotiikan mahdollisuuksia hoitoalalla.

Robottia testataan yhdellä Laakson sairaalan osastoista. Kokeilu alkaa toukokuussa ja se kestää noin kaksi kuukautta. 12 hoitajaa on koulutettu ohjaamaan robottia ja osaston potilaita on tiedotettu kokeilusta. Robotin turvaominaisuudet varmistavat, että robottia on turvallista käyttää sairaalassa.

”Robottia nimenomaan koekäytetään. Kokeilemme, mihin se pystyy. Kaikki tehdään potilaiden kanssa yhteisymmärryksessä ja niin, että potilaat saavat tarvitsemansa tuen ja hoidon”, ylihoitaja ja projektipäällikkö Kirsi Ahonen kertoo.

Robotti hyödyntää elektronista ihoa ensimmäisenä maailmassa

Hoitoalan ammattilaisten ohjaama Välkky-robotti toimii langattoman verkon kautta pitkienkin etäisyyksien päästä. Robotti toistaa reaaliaikaisesti sitä ohjaavan hoitajan kehon, käsien ja pään liikkeitä. Se hyödyntää toiminnassaan elektronista ihoa, joka välittää tuntoaistin robottia ohjaavan hoitajan sormenpäihin, kämmeniin ja tarvittaessa koko kehoon.

Robotin toimittaa ja kokeilun rahoittaa Touchlab Limited. Kokeilussa on mukana myös Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki.

Touchlab Limitedin kehittämä elektroninen iho mahdollistaa ihmismäisen kosketusaistin robotilla. Kyseessä on maailman edistyksellisin elektronista ihoa hyödyntävä kauko-ohjattu robottiratkaisu, jota kokeillaan nyt ensimmäistä kertaa sairaalassa. Robotti on alun perin kehitetty käytettäväksi avaruudessa.

”Elektronisen ihon avulla robotti kykenee tekemään hienovaraisiakin liikkeitä. Välkky on ainutlaatuinen robotti. Sitä voi verrata ainoastaan kirurgisiin robotteihin, jotka ovat myös kauko-ohjattavissa, mutta niissä ei ole tuntoaistia. Tämä tilaisuus on myös meille loistava mahdollisuus päästä kehittämään robottia. Haluamme selvittää mihin kaikkeen robotti pystyy ja mitä meidän pitää vielä muuttaa ja parantaa”, Touchlab Limitedin toimitusjohtaja, perustaja ja tekniikan tohtori Zakareya Hussein kertoo.

Lue koko uutinen kokeilusta hel.fi-sivustolla

Kuva: Olli-Pekka Orpo