Rakennuksista energiatehokkaampia tekoälyn avulla

Uusilla innovaatioilla on valtavasti potentiaalia rakennusten energiatehokkuuden parantamisen ja energiansäästön kannalta. Helsingin kaupunki on mukana kokeilemassa uutta sovellusta.

VTT on kehitellyt rakennusten energiatehokkuuden työkaluja Synergy- ja Beyond EU-hankkeissa, joissa mukana oli myös  Forum Virium Helsinki. Vielä kehitteillä oleva AI-työkalu arvioi rakennuksen energiatehokkuusarvoja – esimerkiksi eristävyyttä ja ilmavuotoja. Jo aiemmin Renovation Tool -nimellä kulkeneessa sovelluksessa energiatehokkuuden oletusarvoja on voitu muokata. Oikeiden lähtöarvojen valinta on kuitenkin usein haastavaa.

Tuoreessa kehitetyssä versiossa lähtöarvojen valinta automatisoidaan tekoälyn avulla. Rakennuksen todellinen tuntitason energiankulutus yhdistetään säätietoihin, ja sovellus kertoo rakennuksen energiatehokkuuden.

– Jos kokeilu on menestyksekäs, sovellus voisi helpottaa tulevia energiaremontteja paljonkin. Ratkaisun avulla rakennuksen energiatehokkuuden tilasta saadaan tarkkaa tietoa. Näin voitaisiin jo lähtötilanteessa tarkemmin mallintaa vaihtoehtoisia energiatehokkuuden parantamisratkaisuja ja arvioida, miten parhaaseen lopputulokseen päästään, kertoo Petteri Huuska, rakennetun ympäristön kokeiluista vastaava erityissuunnittelija Business Helsingiltä.

AI Renovation Tool -työkalun toimivuutta testataan pilottikohteessa, jota on jo laajalti analysoitu toisessa hankkeessa. Kokeilu toteutetaan kesäkuussa 2024 Metropolian BlockCC-hankkeeseen kuuluvissa Käpylän Kisakylän viidessä rakennuksessa.

– Jos Kisakylässä saadaan hyviä tuloksia, ratkaisut olisivat sovellettavissa muun muassa iäkkäiden ja suojeltujen kaupungin rakennusten ja esimerkiksi Helsingin kaupungin vuokra-asuntojen energiatehokkuuden parantamiseksi, pohtii Huuska, ja jatkaa:

– Ympäristö- ja ilmastonäkökulmasta tämä kokeiltu ratkaisu on erittäin tärkeä.

Kuvakaappaus, VTT.

Kaipaatko lisätietoa?

 • Petteri Huuska

 • Innovaatioagentti
  Rakentaminen, energiatehokkuus
  Helsingin kaupunki
  Business Helsinki, innovaatiopalvelut
 • Mikko Martikka

 • Erityissuunnittelija
  Kestävät ja älykkäät kaupunkiratkaisut
  Helsingin kaupunki
  Business Helsinki, innovaatiopalvelut

T