Robottikoira kokeili kykyjään Suomenlinnassa

Mikä on keltainen ja nostelee suloisesti tassujaan? VTT:n ja Telian robottikoira on paitsi hellyttävä, myös taitava moniosaaja. Testbed Helsinki on mukana selvittämässä, miten hyvin robottikoira soveltuu erilaisten tilojen mallintamiseen.

Robottikoira matkustaa auton takakontissa pitkin Suomenlinnan teitä. Se tepsuttelee VTT:n Petri Tikan ohjaamana kuvattavaksi Helsingin siluettia vasten. Teknologiseksi innovaatioksi robottikoira on yllättävän sympaattinen. Sitä tekisi mieli koskea, mutta se on kiellettyä turvallisuussyistä. Robotin liikemaailma on tosiaankin koiramainen. Ja siinä piilee yksi robottikoiran kilpailuvalteista: sen tasapaino on moniin muihin robotteihin verrattuna ylivoimainen. Se etenee nopeasti epätasaisessakin maastossa ja osaa esimerkiksi kiivetä portaita pitkin.

Robottikoiran on aika käydä töihin. Suomenlinna on VTT:n ja Telian yhteisprojektille erittäin otollinen kokeilualusta. Suomenlinnan hoitokunnan Oskari Reipas keksiikin robotille monia mahdollisia käyttötarkoituksia tunneleiden ja linnoituslaitteiden kunnon pitkäjänteiseen seurantaan, jolla voitaisiin taata Suomenlinnan ainutlaatuisen kulttuuriperinnön säilyminen tuleville sukupolville. Tällä kertaa on tarkoitus mennä Suomenlinnan tunneliin testaamaan, miten hyvin robottikoira soveltuu erilaisten tilojen mallinnukseen.

Kokeilun tuloksista saamme lisää tietoa syksymmällä. Odotettavissa on 3D-malli, jota Suomenlinnan hoitokunta voi käyttää kunnostustöiden suunnittelussa ja töiden toteutusten ohjaamisessa.

”Tylsät, toistuvat ja tuhruiset työt on hyvä antaa robottikoiran hoidettavaksi” sanoo Telian Marko Lepola ja jatkaa: ”On aivan loistavaa päästä testaamaan uusia työtapoja oikeissa kohteissa.”

VTT:n Taru Hakanen kertoo: ”Robottialustojen kehityksessä tärkeää on eri teknologioiden integrointi osana kokeiluja. Tässä kokeilussa LIDAR-skannerin ja robottikoiran yhdistelmä tuo tarkkojen mallien rakentamiseen aivan uutta nopeutta ja joustavuutta.”

Robottikoiran kokeileminen Suomenlinnassa on VTT:n ja Telian osalta osa laajempaa Business Finlandin MURO-hanketta, jossa robotteja testataan erilaisissa ympäristöissä. MURO tulee sanoista ”Multi-purpose Service Robotics as Operator Business”, eli vapaasti käännettynä “monikäyttöinen palvelurobotiikka operaattoriliiketoimintana”.

Muutaman tunnin jälkeen robottikoiran työ on tehty. Se tassuttelee auton takakontille ja käy koiramaisesti makuulle. Syksyn aikana selviää, miten hyvin se onnistui tehtävässään.

Kaipaatko lisätietoa?