Terveystarkastus viidessä minuutissa: MedicubeX-itsemittauspisteen kokeilu jatkuu

MedicubeX-itsemittauspisteiden kokeilusta aidossa terveyskeskusympäristössä ovat hyötyneet niin potilaat, hoitohenkilökunta kuin yrityskin. Menestystarina on nyt saanut jatkoa.

Helsinkiläisen terveysalan startup-yrityksen, MedicubeX Oy:n, yhteinen taival Helsingin kaupungin kanssa on ollut monivaiheinen ja tuloksellinen. Yrityksen innovaatiota, itsemittauspistettä, kehitettiin ensin Health Incubator Helsinki -ohjelmassa, josta se päätyi kaupungin kokeilualustatoiminnan pariin. Vuosaaren terveys- ja hyvinvointikeskukseen sijoitettiin Helsingin terveysasemien ensimmäinen itsemittauspiste keväällä 2023. Nyt vuorostaan Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksen aulassa komeilee uusi, Helsingin kaupungin logolla varustettu MedicubeX-itsemittauspiste.

Ideana on, että vastaanotolla jää enemmän aikaa muihin asioihin, kun asiakas voi tehdä ennalta sovitut terveysmittaukset itsemittauspisteellä ennen vastaanottokäyntiä. MedicubeXilla voi mitata verenpaineen, sykkeen, happisaturaation, lämmön, painon, kehon koostumuksen sekä suppean EKG:n eli sydänfilmin. Laitteen käyttö on vapaaehtoista ja helppoa, ja tarvittaessa henkilökunnalta saa apua mittauspisteellä. Mittaus kestää noin viisi minuuttia.

Hyötyä yritykselle, kaupungille ja kaupunkilaisille

Kokeilun avulla on testattu uusia tapoja tehostaa palvelua sekä tarjota etävastaanottoja ja ennaltaehkäisevää hoitoa. Tähänastisten tulosten perusteella kokeilu on ollut erittäin onnistunut.

Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen on suhtautunut kokeiluun alusta alkaen positiivisesti, ja noin vuosi kokeilun aloittamisen jälkeen palaute on erinomaista:

– Olemme kokeneet Vuosaaren terveysasemapalveluissa itsemittauspisteen hyödylliseksi sekä ammattilaisille että asiakkaille. Laite tehostaa vastaanottoja. Asiakkaille se on helppokäyttöinen. Haemme Helsingin terveysasemilla aktiivisesti uusia innovaatioita, joilla voimme parantaa palvelujamme, kertoo Lukkarinen hel.-fi-tiedotteessa.

– Hienoa, että yhteistyömme Helsingin kaupungin kanssa jatkuu. Nyt julkaistu MedicubeXin versio on aikaisempaa kehittyneempi, MedicubeX Oy:n toimitusjohtaja, lääkäri Vili Kostamo kertoo ja jatkaa:

– Laite tarjoaa asiakkaalle uuden tavan seurata omaa terveyttä. Terveydenhuollon ammattilainen voi käyttää tuloksia arvioidessaan asiakkaan terveydentilaa. 

Myös Business Helsingin terveysalan kokeilualustatoiminnasta vastaava erityissuunnittelija Sanna Hartman iloitsee jatkopilotista:

– MedicubeX tarjoaa innovatiivisen ratkaisun kiireiseen terveyskeskusarkeen. Kokeilusta ovat hyötyneet niin kaupunkilaiset kuin yrityskin.

Kuvat: Vesa Laitinen/Testbed Helsinki

Kaipaatko lisätietoa?

  • Sanna Hartman

  • Erityissuunnittelija
    Terveys- ja hyvinvointipalvelut, Health Capital Helsinki -yhteistyö
    Helsingin kaupunki
    Business Helsinki, innovaatiopalvelut