Helsinki kutsuu yrityksiä kehittämään innovatiivisia ratkaisuja oppimisympäristöjen käyttäjämäärien seurantaan

Helsingillä on useita yhteiskäytössä olevia oppimisympäristöjä. Niiden todellisesta käyttöasteesta ei ole varmaa tietoa. Innovaatiohaasteella haetaan ratkaisuja monimuotoisten oppimisympäristöjen ajantasaisten käyttäjämäärien ja käyttöasteen tiedon keräämiseen. Haku on auki 16.2.2024 asti.

Helsingin kouluissa ja oppilaitoksessa on yhteiskäytössä olevia oppimisympäristöjä. Varauskalenterien mukaan tilat ovat jatkuvassa käytössä, mutta niiden käyttöasteesta ei ole varmaa tietoa. Koska yhteiskäytössä olevien tilojen käyttöön kohdistuu usein suuri kysyntä, kaupungilla on tarve varmistaa, että tiloja hyödynnetään mahdollisimman tehokkaasti.

Kouluissa ja oppilaitoksissa haasteena on mitata erityisesti yhteiskäytössä olevia oppimisympäristöjä, jotka eivät ole luokkamuotoisia. Ne saattavat olla avoimia tiloja, joissa läpikulkevia ihmisiä on paljon: esimerkiksi auditorioita, kirjastoja, auloja, isoja ryhmätyötiloja ja ruokasaleja. Myös perinteisten luokkatilojen kysyntä on runsasta, joten niidenkin käyttöasteesta ollaan kiinnostuneita.

Perinteiset käyttäjälaskurit eivät välttämättä sovellu kouluympäristöön, jossa sekä käyttötavat että käyttäjät ovat toimistotiloista poikkeavia. Kouluissa ja oppilaitoksissa tiloja käytetään korostetusti tiettyinä ajankohtina päivässä. Lisäksi käyttäjät ovat useimmiten alaikäisiä, joten ratkaisujen tulee olla erityisen tietoturvallisia ja kävijöiden yksityisyyden säilyttäviä. Ratkaisun keräämät datanäkymät, jota koulujen ja oppilaitosten tilapalveluväki tarvitsee, voivat poiketa toimistojen tilahallinnan asiantuntijoiden tarpeista.

Kokeilussa kehitetään ratkaisuja yhdessä käyttäjien kanssa

Haemme tällä innovaatiohaasteella ratkaisuja oppimisympäristöjen käyttäjämäärien laskentaan ja tilojen käyttöasteiden seurantaan. Tavoitteena on kehittää kokeilun avulla innovatiivisia ja kaupallisia ratkaisuja oppimisympäristöjen tehokkaan käytön edistämiseksi. Haemme mukaan yrityksiä, joiden kehitteillä oleva innovatiivinen tuote tai palvelu esimerkiksi

 • mahdollistaa reaaliaikaisen käyttäjälaskennan julkisissa tiloissa, kuten oppilaitosten yhteiskäyttötiloissa.
 • kykenee seuraamaan tilojen käyttöastetta eri aikoina päivästä ja viikosta.
 • kertoo yhteiskäyttötilojen käyttötavoista (esimerkiksi siitä, miten tilaa todellisuudessa hyödynnetään).

Miten mukaan?

Tarjottujen ratkaisujen täytyy olla tietoturvallisia ja varmistaa kävijöiden yksityisyyden säilyminen. Innovaatiohaasteessa ei haeta täysin valmiita kaupallisia ratkaisuja, vaan ensisijaisesti sellaisia tuotteita, joita voidaan kehittää ja testata kokeilun aikana yhdessä käyttäjien ja kaupungin asiantuntijoiden kanssa. Tarjotuilla ratkaisuilla tulee olla liiketoiminnallista potentiaalia sekä innovatiivinen lähestymiskulma luotuun haasteeseen.

Hakemukset pyydetään toimittamaan perjantaihin 16.2.2024 klo 12.00 mennessä. Hakuajan jälkeen saapuneita hakemuksia ei huomioida. Päätökset hankinnoista tehdään viimeistään perjantaina 1.3.2024.

Tarjouskilpailun kokonaisbudjetti: enintään 20 000 euroa
Yhden kokeilun kustannus: enintään 4000 euroa (alv 0%)
Kokeilujen maksimimäärä: viisi

Tarjouspyyntöön tulleet kysymykset ja vastaukset: 

 1. Onko jokaisessa kohteessa avoin wlan-yhteys?
  Jokaisessa kohteessa on avoin WLAN-yhteys.

Lisätietoja haasteesta, hakuprosessista ja kriteereistä löydätte liitteenä olevasta tarjouspyynnöstä.

Hankintasopimuksessa tullaan käyttämään Helsingin kaupungin sopimuspohjia.

Tarjouspyyntö, PDF

Liite 1: Lisätietoa hankinnasta

Liite 2: JAVIST-sopimuspohja

Kuvat: Vesa Laitinen/Testbed Helsinki

Kaipaatko lisätietoa?

 • Marjo Kenttälä

 • Projektipäällikkö
  Jakamisella viisautta: yhteiskäyttöiset innovaatio- ja oppimisympäristöt
  Helsingin kaupunki
  Business Helsinki, innovaatiopalvelut
 • Antti Värtö

 • Projektiasiantuntija
  Jakamisella viisautta: yhteiskäyttöiset innovaatio- ja oppimisympäristöt
  Helsingin kaupunki
  Business Helsinki, innovaatiopalvelut