Elisan 5G-yhteyttä testataan opetuksessa

Helsingin medialukiossa kokeillaan Elisan 5G-ratkaisua, jonka avulla opiskelijat voivat tutustua lukion ulkopuolella oleviin kohteisiin myös luokkahuoneesta käsin ja kokea näin opetustilanteet mahdollisimman todentuntuisena myös etänä.

Lukiolaisille luvassa 8K-tasoinen ja 360-asteinen oppimiskokemus

Lokakuun alussa alkavassa pilotissa 5G-yhteyttä ja tarkkaa reaaliaikaista videokuvaa yhdistävällä 5G-ratkaisulla opetusympäristöä voidaan seurata ja havainnoida 360-asteisesti niin, että kokemus on mahdollisimman samanlainen kuin fyysisesti paikalla ollessa. Opiskelijat seuraavat pilotin puitteissa tapahtuvaa opetusta luokassa olevalta isolta näytöltä, jonka 8K-tasoinen kuvanlaatu on 36 kertaa tarkempi kuin esimerkiksi normaaleissa videoneuvotteluissa. 5G-yhteyden avulla kuvanlaatu pysyy teräväpiirtoisena.

Helsingin tavoitteena on olla edelläkävijä teknologian hyödyntämisessä mahdollisimman laaja-alaisesti

Helsingin tavoitteena on olla edelläkävijä teknologian hyödyntämisessä mahdollisimman laaja-alaisesti
Opetusta tapahtuu yhä enemmän luokkahuoneen ulkopuolella ja vallitsevan koronatilanteen vuoksi koulun ulkopuolisiin paikkoihin voisi olla mahdotonta mennä isolla porukalla. Näihin tilanteisiin uusi teknologia ja uudet ratkaisut tarjoavat mahdollisuuksia. “Vaikka koko luokka ei voi olla tietyssä paikassa samanaikaisesti, ei opetuskokemus kärsi siitä, kun paikaan pääsee tutustumaan teknologisia ratkaisuja hyödyntäen. Tämän vuoksi kokeilemme rohkeasti erilaisia tapoja tehdä asioita”, Helsingin kaupungin tietohallintopäällikkö Soili Haapala kertoo.

Helsingin medialukiossa lähdetään innolla mukaan kokeiluun. Koulun rehtori Ukkopekka Hyvönen näkee kokeilussa paljon uusia mahdollisuuksia. ”Lähdemme rohkeasti tutkimaan, millaisia uusia näkökulmia virtuaaliopetus ja -opiskelu osallistujilleen tarjoaa sekä millaisia vaikutuksia sillä on opiskelijoiden käsityksiin itsestään oppivina yksilöinä. Kokeilu avaa myös uusia mahdollisuuksia opiskelijalähtöisen, luovan ja rohkean pedagogiikan toteuttamiselle Helsingissä sekä edistää samalla tasa-arvoisen ja vastuullisen oppimisen ideologiaa koko pääkaupunkiseudulla”, Hyvönen toteaa.

Elisan 5G-verkko mahdollistaa uusia ratkaisuja

Kokeilun mahdollistaa Elisan kattava 5G-verkko Helsingissä. Kattavan verkon myötä paljon kaistaa vaativa lähetys saadaan koululuokkaan hyvälaatuisena. ”Tuomme jatkuvasti uusia 5G-ratkaisuja eri toimialojen tarpeisiin, auttaen ihmisiä jokapäiväisessä viestinnässä, työskentelyssä, asioinnissa ja viihtymisessä”, Elisan liiketoimintajohtaja Petteri Svensson kertoo.

Digitalisaation keinoin pystytään luomaan kestävää tulevaisuutta, kun muun muassa 5G yleistyy kovaa vauhtia ja sitä pystytään hyödyntämään entistä laajemmin myös opetuksessa. Koronatilanne tuo fyysisiin kohtaamisiin omia haasteita, joita pystytään ratkaisemaan teknologian avulla. ”Vastaavaa 5G-ratkaisua voidaan varmasti käyttää myös muilla toimialoilla”, Svensson visioi.

Pilotissa pyritään löytämään pedagogisia hyödyntämismahdollisuuksia uudelle teknologialle. Kokeilu toteutetaan osana Helsingin kaupungin kokeilualustatoimintaa ja 6Aika: Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt -hanketta.