Fiksu valo, viisas katu: haku nopeille kokeiluille on auki

Fiksu kaupunki – Helsinki Innovation Districts -hanke etsii uusia älykkään valaistuksen ja katutilan analytiikan ratkaisuja nopeilla kokeiluilla. Haku on avoinna 30.11.2021 asti.

Tarjoa ratkaisuasi mukaan kokeiluohjelmaan: Fiksu kaupunki -hanke etsii rohkeita ja kekseliäitä älyteknologiaa hyödyntäviä älykkään valaistuksen ja katutilan analytiikan ratkaisuja, jotka parantavat ympäristön viihtyisyyttä ja turvallisuutta. Yhden kokeilun arvo on korkeintaan 15 000 euroa (alv. 0%). Kokeiluja hankitaan 2-5, ja ne toteutetaan yhtä aikaa.

Nopeiden kokeilujen tavoitteena on edistää lupaavien konseptien kehittymistä palveluinnovaatioiksi ja uudeksi liiketoiminnaksi. Ratkaisuja kokeillaan aidossa kaupunkiympäristössä muutaman kuukauden pituisen jakson ajan. 

Fiksu kaupunki -hanke auttaa kokeilujen käynnistämisessä, sopivan paikan löytämisessä ja viestinnässä. Lisäksi kokeilujen toteuttajia tuetaan käyttäjien tavoittamisessa sekä ratkaisun yhteiskehittämisessä asukkaiden ja asiantuntijoiden kanssa. 

Mitä haemme?

Kokeiluohjelman tavoitteena on saada tietoa uudenlaisista ja innovatiivisista valaistusta hyödyntävistä ratkaisuista, jotka sopivat erityisesti lyhytkestoisiin ja väliaikaisiin ohjaustarpeisiin, kuten tapahtuman reitin osoittamiseen, rakennustyömaan merkitsemiseen tai muuhun lyhytkestoiseen ohjaamiseen. 

Lisäksi tavoitteena on saada oppeja uusista teknologioista, joilla voidaan kerätä tietoa katutilasta kaupunkisuunnittelun tueksi. Tavoitteena on lisätä ymmärrystä, miten tällaisia tiedonkeruun menetelmiä voitaisiin tulevaisuudessa yhdistää katuvalaisininfrastruktuuriin. 

Yhden kokeilun ei tarvitse vastata kaikkiin tavoitteisiin.

Kokeiltavia ratkaisuja voivat olla esimerkiksi:

 • Älykkäät valaistusratkaisut, jotka hyödyntävät sensoreiden mittaustietoa ohjauksessa ja toimivat samalla alustana muille IoT-ratkaisuille.
 • Valotaideteokset, jotka toimivat samalla alustana IoT-ratkaisuille.
 • Älykkäät valaistusratkaisut, jotka lisäävät julkisen tilan viihtyisyyttä esimerkiksi leikin ja taiteen keinoin.
 • Alueen olosuhteita todentavat IoT- ja analytiikkaratkaisut.
 • Ihmisten ja kulkuneuvojen määrää ja suuntaa todentavat ratkaisut.
 • Väliaikaiset älykkäät valaistusratkaisut, jotka viestivät muutoksesta katutilassa, kuten esimerkiksi väliaikaiset reitit, työmaat ja tapahtumat.

Malmi ja Malminkartano kokeilualustoina

Ratkaisujen kokeilualustoina toimivat Malminkartano ja Malmi. Kaupunginosat tarjoavat monipuolisen kokeiluympäristön uusien palvelujen ja tuotteiden testaamiseen. Molemmat alueet kehittyvät lähivuosina, ja kokeilut ennakoivat alueiden tulevia muutoksia. 

Kokeiltavista ratkaisuista saadaan käyttäjäpalautetta, oppeja ja käytännön kokemuksia. Ne antavat kokeiluja toteuttaville yrityksille ja kaupungille tietoa, millaiset ratkaisut voisivat toimia Malmilla, Malminkartanossa ja muualla Helsingissä. 

Katso Malmin ja Malminkartanon esittelyvideot.

Lue lisää hausta kokeiluohjelman sivuilta.

Fiksu kaupunki -hankkeesta vastaavat Forum Virium Helsinki ja Helsingin kaupunki. 

Fiksu kaupunki – Helsinki Innovation Districts tuo kokeiluja ja älykästä kaupunkikehitystä Malmille, Mellunkylään, Malminkartano-Kannelmäkeen sekä Pasilaan. Hankkeen toteuttavat Forum Virium Helsinki ja Helsingin kaupungin aluerakentaminen.

Kaipaatko lisätietoa?

 • Kimmo Heinonen

 • Johtava asiantuntija, tiimipäällikkö
  Helsingin kaupunki
  Business Helsinki, innovaatiopalvelut