Helsinki mukana kehittämässä energiatehokkuutta ja energiapalveluita ENPA-hankkeella

Energiapalvelumalli alueille (ENPA) -hankkeen tavoitteissa korostuu kaupunkien ja yritysten välisen yhteistyön tiivistäminen sekä energiatehokkaiden ja vähäpäästöisten alueiden toteuttaminen. Taustalla ovat vaikuttaneet muun muassa hiilineutraalius- ja kestävyystavoitteet sekä kaupunkien ilmastotyö.

Energiapalvelumalli alueille (ENPA) -hankkeessa kehitetään yrityslähtöinen energiapalvelumalli, joka toimii käytännössä samankaltaisesti kuin esimerkiksi kaukolämmön ostaminen. Hanke tukee kaupunkeja energiatehokkaiden ja vähäpäästöisten alueiden toteuttamisessa, ja se edistää energialiiketoimintaa sekä kuntien ja yritysten välistä yhteistyötä. Kolmivuotisen hankkeen toteuttavat Helsingin kaupunki, Metropolia Ammattikorkeakoulu, Espoon kaupunki ja Vantaan kaupunki.

– Syksyllä 2022 kolmen yrityksen kanssa yhteistyössä toteuttamamme energiatehokkuustarkastelu antoi tärkeän sysäyksen hankkeen aloittamiselle. Tuemme kaupungin energiatehokkuustoimenpiteiden ja energiapalveluiden parantamista, energiankulutuksen vähentämistä ja uusien ja ratkaisujen ja yritysten liiketoimintamallien kehittämistä, kertoo rakennettuun ympäristöön liittyvän innovaatiotoiminnan erityissuunnittelijamme Mikko Martikka Business Helsingin roolista hankkeessa.

– ENPA-hanke on todellinen ”win-win”-asetelma. Kaikki voittavat: toisen ylijäämäenergiat voivat olla eduksi muille, ja yhteistyöllä energiavirrat osataan hyödyntää tehokkaammin. Hankkeella on potentiaalia pudottaa energiakustannuksia ja saavuttaa pitkäaikaista hyötyä, pohtii erityissuunnittelijamme Petteri Huuska.

Hankkeeseen otetaan mukaan pilottikohteita, joissa kartoitetaan tietoa erilaisista vaihtoehdoista, tarpeista ja ratkaisuista. ENPA kannustaa aktiiviseen yhteiskehittämiseen. Lisäksi hanke edistää hiilineutraalisuutta edistävien laitteiden ja palvelujen kehittämistä ja kaupallistamista.

Hanketta rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto. Rahoituksen on myöntänyt Uudenmaan liitto. Hanke tukee Uudenmaan älykkään erikoistumisen strategiaa. Hanke on osa Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunkien yhteistä innovaatio-ohjelmaa (HEVi), joka on julkaissut kattavan kuvauksen hankkeesta.

Kuvat: Vesa Laitinen/Testbed Helsinki

Kaipaatko lisätietoa?

 • Petteri Huuska

 • Innovaatioagentti
  Rakentaminen, energiatehokkuus
  Helsingin kaupunki
  Business Helsinki, innovaatiopalvelut
 • Mikko Martikka

 • Erityissuunnittelija
  Kestävät ja älykkäät kaupunkiratkaisut
  Helsingin kaupunki
  Business Helsinki, innovaatiopalvelut